De la Memorie şi cunoaştere locală

(Diferenţa dintre versiuni)
Salt la: Navigare, căutare
Versiunea de la data 25 mai 2017 09:22 (modifică)
Ghizela (Talk | contribuţii)
(Pagină nouă: __TOC__ ==Date biografice== n. ? Cluj- d. ? Activistă pe tărâm caritativ A fost fiica avocatului clujean Alexa Pop și al Anei n. Lemeni. S-a căsătorit cu George I. Docan, mar...)
← Diferenţa anterioară
Versiunea de la data 22 septembrie 2017 11:40 (modifică) (anulează)
Ghizela (Talk | contribuţii)
(Date biografice)
Diferenţa următoare →
Linia 12: Linia 12:
A fost secretară a Sfatului Național Român din Cluj la sfârșitul anului 1918. Jurnalul ținut de Sidonia Docan în acele zile este un document prețios despre zilele Marii Uniri la Cluj. A participat la Adunarea Națională de la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918 ca delegată a ''Reuniunii Femeilor Române'' din Cluj. A fost secretară a Sfatului Național Român din Cluj la sfârșitul anului 1918. Jurnalul ținut de Sidonia Docan în acele zile este un document prețios despre zilele Marii Uniri la Cluj. A participat la Adunarea Națională de la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918 ca delegată a ''Reuniunii Femeilor Române'' din Cluj.
-A fost președintă a ''Crucii Roșii'', filiala Cluj în preajma Primului Război Mondial și după acesta. A organizat și condus ''Ambulanța Petran'' (spital pentru soldații răniți, transformat în Căminul Petran al studenților români din Cluj). A fost membră în ''Comitetul Căminului Studentelor'' din Cluj. +A fost președintă a ''Crucii Roșii'', filiala Cluj în preajma Primului Război Mondial și după acesta. A organizat și condus ''Ambulanța Petran'' (spital pentru soldații răniți, transformat în Căminul Petran al studenților români din Cluj). A fost membră în ''Comitetul Căminului Studentelor'' din Cluj. După 1918 a activat și ca inspectoare a Ministerului de Ocrotiri Sociale conducând și îndrumând zecile de''surori vizitatoare''.
==Bibliografie== ==Bibliografie==

Versiunea de la data 22 septembrie 2017 11:40

Cuprins

Date biografice

n. ? Cluj- d. ?

Activistă pe tărâm caritativ

A fost fiica avocatului clujean Alexa Pop și al Anei n. Lemeni. S-a căsătorit cu George I. Docan, mare proprietar și locotenent de cavalerie în rezervă, descendent al unei vechi familii boierești din Moldova.

A absolvit Universitatea de Medicină din Viena.

A fost secretară a Sfatului Național Român din Cluj la sfârșitul anului 1918. Jurnalul ținut de Sidonia Docan în acele zile este un document prețios despre zilele Marii Uniri la Cluj. A participat la Adunarea Națională de la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918 ca delegată a Reuniunii Femeilor Române din Cluj.

A fost președintă a Crucii Roșii, filiala Cluj în preajma Primului Război Mondial și după acesta. A organizat și condus Ambulanța Petran (spital pentru soldații răniți, transformat în Căminul Petran al studenților români din Cluj). A fost membră în Comitetul Căminului Studentelor din Cluj. După 1918 a activat și ca inspectoare a Ministerului de Ocrotiri Sociale conducând și îndrumând zecile desurori vizitatoare.

Bibliografie

  1. Clujeni ai secolului 20 : dicționar esențial. – Cluj-Napoca: Casa Cărții de Știință, 2000, p.102 ISBN
  2. http://www.infocs.ro/rubrica-mondena-in-presa-romaneasca-din-secolul-al-xix-lea/