De la Memorie şi cunoaştere locală

(Diferenţa dintre versiuni)
Salt la: Navigare, căutare
Versiunea de la data 29 noiembrie 2023 09:19 (modifică)
IoanT (Talk | contribuţii)
(Istoricul clădirii)
← Diferenţa anterioară
Versiunea de la data 7 decembrie 2023 08:07 (modifică) (anulează)
IoanT (Talk | contribuţii)
(Istoricul clădirii)
Diferenţa următoare →
Linia 1: Linia 1:
__TOC__ __TOC__
==Istoricul clădirii== ==Istoricul clădirii==
-Pe vechea stradă Calea Sării (Sóút), cum se numea în trecut actuala [[Strada Avram Iancu|stradă Avram Iancu]], fusese înființat în prima jumătate a secolului al XIX un hotel celebru, cunoscut după numele spadasinului italian [[Biasini, Gaetano|Gaetano Biassini]]. Acesta s-a stabilit la Cluj, iar după căsătoria cu o fată din Cluj a primit drepturi de cetățean al orașului. S-a implicat în dezvoltarea orașului, prin înființarea mai multor servicii publice în oraș. În 1837 a cumpărat parcela de pământ cu hanul Szacsvay din fața '''Porții Turzii''' (aflat la intersecția actualelor străzi Avram Iancu și [[Strada Universității|Universtății]]), transformându-l într-un hotel foarte apreciat în oraș.+Pe vechea stradă Calea Sării (Sóút), cum se numea în trecut actuala [[Strada Avram Iancu|'''stradă Avram Iancu''']], fusese înființat în prima jumătate a secolului al XIX un hotel celebru, cunoscut după numele spadasinului italian [[Biasini, Gaetano|'''Gaetano Biassini''']]. Acesta s-a stabilit la Cluj, iar după căsătoria cu o fată din Cluj a primit drepturi de cetățean al orașului. S-a implicat în dezvoltarea orașului, prin înființarea mai multor servicii publice în oraș. În 1837 a cumpărat parcela de pământ cu hanul Szacsvay din fața '''Porții Turzii''' (aflat la intersecția actualelor străzi Avram Iancu și [[Strada Universității|'''Universtății''']]), transformându-l într-un hotel foarte apreciat în oraș.
==Detalii arhitecturale== ==Detalii arhitecturale==

Versiunea de la data 7 decembrie 2023 08:07

Cuprins

Istoricul clădirii

Pe vechea stradă Calea Sării (Sóút), cum se numea în trecut actuala stradă Avram Iancu, fusese înființat în prima jumătate a secolului al XIX un hotel celebru, cunoscut după numele spadasinului italian Gaetano Biassini. Acesta s-a stabilit la Cluj, iar după căsătoria cu o fată din Cluj a primit drepturi de cetățean al orașului. S-a implicat în dezvoltarea orașului, prin înființarea mai multor servicii publice în oraș. În 1837 a cumpărat parcela de pământ cu hanul Szacsvay din fața Porții Turzii (aflat la intersecția actualelor străzi Avram Iancu și Universtății), transformându-l într-un hotel foarte apreciat în oraș.

Detalii arhitecturale

Hotelul Biasini era o clădire spațioasă, cu parter și etaj, ridicată într-un stil destul de simplu neoclasic, cu 13 axe de goluri la parter și 14 la etaj pe fațada principală. Hotelul și-a dobândit o mare reputație în secolul al XIX-lea prin calitatea serviciilor oferite, motiv pentru care mari personalități culturale și politice i-au trecut pragul. Printre acestea s-au numărat compozitorul și pianistul austro-ungar Franz Liszt (1811-1886), poetul și revoluționarul maghiar Sándor Petőfi (1823-1849), istoricul și revoluționarul muntean Nicolae Bălcescu (1819-1952), poetul și revoluționarul muntean Cezar Bolliac (1813-1881), romancierul maghiar Mór Jókai. Numele unora, așa cum este și cel al poetului maghiar Sándor Petőfi, au fost inscripționate pe plăci comemorative pe fațada clădirii, pentru a rămâne mărturie în istoria orașului și a hotelului.

După construirea Hotelului New York (actualul Hotel Continental) pe la 1900, hotelul Biassini a început să decadă și chiar să dobândească o faimă proastă în oraș. Astăzi, clădirea adăpostește atât locuințe, cât și diferite mici firme locale.

Bibliografie

  1. György Gaal, Cluj-Napoca. Ghid turistic, istoric, cultural, Baraolt-Cluj-Napoca, Editura Tortoma-Asociația Kolozsvar Tarsaság, 2014, p. 162-163. ISBN 978-973-8995-17-8.
  2. Cosmin Cătălin Rusu, Re-Descoperim Clujul, III, Cluj-Napoca, Școala Ardeleană, 2018, p. 130.
  3. https://referinte.transindex.ro/enciclopedie/mobil/monument.php?id=329/ consultat la 21 sept. 2023.