De la Memorie şi cunoaştere locală

(Diferenţa dintre versiuni)
Salt la: Navigare, căutare
Versiunea de la data 18 aprilie 2014 08:48 (modifică)
Ica (Talk | contribuţii)
(Pagină nouă: Imagine:image.jpg Ion Clopoţel : Studiu monografic/Andrei Negru. – Cluj-Napoca : Argonaut, 2003, 148 p. ISBN 973-7710-05-3 În Cuvânt înainte, autorul cont...)
← Diferenţa anterioară
Versiunea de la data 18 aprilie 2014 08:51 (modifică) (anulează)
Ica (Talk | contribuţii)

Diferenţa următoare →
Linia 1: Linia 1:
[[Imagine:image.jpg|thumb|100px|left|]] [[Imagine:image.jpg|thumb|100px|left|]]
-Ion Clopoţel : Studiu monografic/Andrei Negru. – Cluj-Napoca : Argonaut, 2003, 148 p. ISBN 973-7710-05-3+'''Ion Clopoţel : Studiu monografic'''/Andrei Negru. – Cluj-Napoca : Argonaut, 2003, 148 p. ISBN 973-7710-05-3
-În Cuvânt înainte, autorul conturează locul lui Ion Clopoţel în galeria personalităţilor româneşti interbelice.+În '''Cuvânt înainte''', autorul conturează locul lui Ion Clopoţel în galeria personalităţilor româneşti interbelice.
-Volumul conţine un capitol destinat reconstituirii biografiei lui Ion Clopoţel [Date biografice]. În capitolul Sociologia presei este creionată concepţia lui Ion Clopoţel privind rolul jucat de presă în viaţa socială, activitatea dedicată dezvoltării ziaristicii româneşti în general şi a celei ardelene în special, profesionalizării meseriei de ziarist. Ultima parte a capitolului este consacrat revistei „Societatea de mâine”, al cărei editor, redactor şef şi director a fost Ion Clopoţel. Capitolul al treilea, Istorie şi critică literară, este este construit pe marginea lucrării Antologia scriitorilor români de la 1821 încoace, scrisă şi publicată în perioada arădeană a activităţii sale, singura lucrare amplă de istorie literară a lui Ion Clopoţel. +Volumul conţine un capitol destinat reconstituirii biografiei lui Ion Clopoţel ['''Date biografice''']. În capitolul '''Sociologia presei''' este creionată concepţia lui Ion Clopoţel privind rolul jucat de presă în viaţa socială, activitatea dedicată dezvoltării ziaristicii româneşti în general şi a celei ardelene în special, profesionalizării meseriei de ziarist.
-Preocupări istoriografice este capitolul care zăboveşte asupra unei alte laturi a activităţii publicistice a lui Ion Clopoţel. Lucrările care au intrat în atenţia autorului sunt: Al. Papiu Ilarian în faţa problemelor româneşti contemporane, Urmările convieţuirii multiseculare cu saşii din Transilvania, Dinastia română a Corvinilor. 500 de ani de la cruciatele lui Iancu Huniade, Revoluţia din 1918 şi Unirea Ardealului cu România, Originea, dezvoltarea şi desăvârşirea limbii române literare. +Ultima parte a capitolului este consacrat revistei '''„Societatea de mâine”''', al cărei editor, redactor şef şi director a fost Ion Clopoţel. Capitolul al treilea, '''Istorie şi critică literară''', este este construit pe marginea lucrării '''Antologia scriitorilor români de la 1821 încoace''', scrisă şi publicată în perioada arădeană a activităţii sale, singura lucrare amplă de istorie literară a lui Ion Clopoţel.
-Capitolul al cincilea, Probleme ale societăţii româneşti interbelice, reliefează universul problematic abordat şi modul în care Ion Clopoţel s-a raportat la acestea în activitatea sa publicistică. Capitolul Cercetarea sociografică îl prezintă pe Ion Clopoţel implicat în cercetarea realităţilor sociale, ca adept şi promotor al metodei sociografice. Autorul abordează în acest context aspecte legate de obiectivele şi activitatea „Institutului de Studii Societatea de Mâine”, al „Mişcării social-economice – asociaţia publiciştilor şi intelectualilor cu interes permanent faţă de problemele social-economice”.+'''Preocupări istoriografice''' este capitolul care zăboveşte asupra unei alte laturi a activităţii publicistice a lui Ion Clopoţel. Lucrările care au intrat în atenţia autorului sunt: '''Al. Papiu Ilarian în faţa problemelor româneşti contemporane, Urmările convieţuirii multiseculare cu saşii din Transilvania, Dinastia română a Corvinilor. 500 de ani de la cruciatele lui Iancu Huniade, Revoluţia din 1918 şi Unirea Ardealului cu România, Originea, dezvoltarea şi desăvârşirea limbii române literare'''.
-Capitolul Cercetarea sociografică urmăreşte metoda de cercetare pe care a dezvoltat-o Ion Clopoţel. Sociologia problemelor sociale este capitolul în care este prezentată activitatea sa de cercetare socială. Ultimul capitol, Repere teoretice, prezintă abordarea de către Ion Clopoţel a unor probleme de sociologie teoretică, în cadrul activităţii sale publicistice. La finalul volumului a fost inserat un rezumat în limba engleză. +Capitolul al cincilea, '''Probleme ale societăţii româneşti interbelice''', reliefează universul problematic abordat şi modul în care Ion Clopoţel s-a raportat la acestea în activitatea sa publicistică.
 + 
 +Capitolul '''Cercetarea sociografică''' îl prezintă pe Ion Clopoţel implicat în cercetarea realităţilor sociale, ca adept şi promotor al metodei sociografice. Autorul abordează în acest context aspecte legate de obiectivele şi activitatea „Institutului de Studii Societatea de Mâine”, al „Mişcării social-economice – asociaţia publiciştilor şi intelectualilor cu interes permanent faţă de problemele social-economice”.
 + 
 +Capitolul '''Cercetarea sociografică''' urmăreşte metoda de cercetare pe care a dezvoltat-o Ion Clopoţel. Sociologia problemelor sociale este capitolul în care este prezentată activitatea sa de cercetare socială. Ultimul capitol, '''Repere teoretice''', prezintă abordarea de către Ion Clopoţel a unor probleme de sociologie teoretică, în cadrul activităţii sale publicistice. La finalul volumului a fost inserat un rezumat în limba engleză.
<br> <br>
[[Categorie:Cluj]] [[Categorie:Cluj]]
[[Categorie:Bibliografii]] [[Categorie:Bibliografii]]

Versiunea de la data 18 aprilie 2014 08:51

Ion Clopoţel : Studiu monografic/Andrei Negru. – Cluj-Napoca : Argonaut, 2003, 148 p. ISBN 973-7710-05-3

În Cuvânt înainte, autorul conturează locul lui Ion Clopoţel în galeria personalităţilor româneşti interbelice.

Volumul conţine un capitol destinat reconstituirii biografiei lui Ion Clopoţel [Date biografice]. În capitolul Sociologia presei este creionată concepţia lui Ion Clopoţel privind rolul jucat de presă în viaţa socială, activitatea dedicată dezvoltării ziaristicii româneşti în general şi a celei ardelene în special, profesionalizării meseriei de ziarist.

Ultima parte a capitolului este consacrat revistei „Societatea de mâine”, al cărei editor, redactor şef şi director a fost Ion Clopoţel. Capitolul al treilea, Istorie şi critică literară, este este construit pe marginea lucrării Antologia scriitorilor români de la 1821 încoace, scrisă şi publicată în perioada arădeană a activităţii sale, singura lucrare amplă de istorie literară a lui Ion Clopoţel.

Preocupări istoriografice este capitolul care zăboveşte asupra unei alte laturi a activităţii publicistice a lui Ion Clopoţel. Lucrările care au intrat în atenţia autorului sunt: Al. Papiu Ilarian în faţa problemelor româneşti contemporane, Urmările convieţuirii multiseculare cu saşii din Transilvania, Dinastia română a Corvinilor. 500 de ani de la cruciatele lui Iancu Huniade, Revoluţia din 1918 şi Unirea Ardealului cu România, Originea, dezvoltarea şi desăvârşirea limbii române literare.

Capitolul al cincilea, Probleme ale societăţii româneşti interbelice, reliefează universul problematic abordat şi modul în care Ion Clopoţel s-a raportat la acestea în activitatea sa publicistică.

Capitolul Cercetarea sociografică îl prezintă pe Ion Clopoţel implicat în cercetarea realităţilor sociale, ca adept şi promotor al metodei sociografice. Autorul abordează în acest context aspecte legate de obiectivele şi activitatea „Institutului de Studii Societatea de Mâine”, al „Mişcării social-economice – asociaţia publiciştilor şi intelectualilor cu interes permanent faţă de problemele social-economice”.

Capitolul Cercetarea sociografică urmăreşte metoda de cercetare pe care a dezvoltat-o Ion Clopoţel. Sociologia problemelor sociale este capitolul în care este prezentată activitatea sa de cercetare socială. Ultimul capitol, Repere teoretice, prezintă abordarea de către Ion Clopoţel a unor probleme de sociologie teoretică, în cadrul activităţii sale publicistice. La finalul volumului a fost inserat un rezumat în limba engleză.