De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Date biografice

n. 3 aug. 1884 Cluj – 26 iun. 1953 Seghedin. Medic. Prima femeie înscrisă la Facultatea de medicină din Cluj.

Kárpáti Gizella a fost fiica lui Koch Károly Ágoston și a Rozáliei (n. Dénes), originară din Cluj. Cuplul a avut 3 copii, două fete și un băiat, Gizella fiind fiica cea mai mare. În 1898, în baza unui Ordin al Ministerului de Interne, tatăl a maghiarizat numele copiilor în Kárpáti.

Gizella a obținut diploma de bacalaureat la 7 iunie 1902, la Gimnaziul Romano-Catolic din Cluj (Római Katolikus Főgimnázium) și deja în toamna aceluiași an s-a înscris la Facultatea de medicină din Cluj, unde, în următorii ani și-a luat examenele cu rezultate bune și foarte bune.

După absolvirea facultății, Kárpáti Gizella a devenit soția lui Szabó József, și astfel, în Transilvania și la Cluj, ei au pus bazele primei familii de medici. Specializați în psihiatrie, ambii soți au fost angajați a „Elmekóroda”, nume sub care era cunoscută Clinica și Catedra de Psihiatrie. În 18 decembrie 1908, decanul Makara Lajos a numit-o pe Gizella în funcția de preparator neremunerat la Catedra de Psihiatrie, din 1909 rămânând în această funcție remunerată de acum, până în 1911. Și soțul ei a început o carieră academică și medicală.

Între timp, în 1910, Gizella a devenit mama unei fetițe, Katalin. În 1911 a fost numită în funcția de asistent, deținută până în 1912. Un an mai târziu, devenea mamă pentru a doua oară, cu nașterea fiului ei, Miklós.

În 1914, Szabó József a fost înrolat și trimis pe front. În scurt timp, în 1916, a fost urmat de soția sa Ghizella. Pe frontul rusesc, aceasta a participat la asigurarea serviciilor medicale pentru răniți.

După război, familia a mai stat pentru scurt timp la Cluj, mutându-se la Seghedin, unde, József și-a continuat ascensiunea academică și preocupările științifice, până la moartea sa timpurie, în 1929, la vârsta de doar 48 de ani. Mutată la Seghedin cu familia, Ghizella nu a mai profesat niciodată, mulțumindu-se să asigure soțului și copiilor ei o viață de familie liniștită, ocupându-se mai apoi de creșterea nepoților.

[modifică] Bibliografie

  1. Megemlékezés Kárpáti Gizelláról, az első nőről, aki orvosi oklevelet szerzett Kolozsváron a Ferenc József Tudományegyetemen/Péter H. Mária, în „Orvostudományi Értesítő”, 2018, 91(1), p. 67-74
  2. Nők az egyetemen. Az első okleveles orvosnők és gyógyszerésznők a budapesti felsőoktatásban és a kolozsvári Ferenc József Tudományegyetemen/ Péter H. Mária la https://eda.eme.ro/bitstream/handle/10598/30921/EM_2018-1_010-PeterHMaria-NokAzEgyetemen.pdf?sequence=1&isAllowed=y