De la Memorie şi cunoaştere locală

Revizia pentru 25 mai 2017 10:16; Ghizela (Talk | contribuţii)
(dif) ←Versiunea anterioară | afişează versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Date biografice

n. 8 iul. 1897, Cluj – 15 nov. 1980, Budapesta

Botanist, algolog, cercetător al algelor de zăpadă și gheață, fondatoare a criobiologiei

A obținut diploma de profesor la Universitatea Francisc Iosif, specialitatea științe ale naturii – chimie, apoi în anul 1925 a obținut diploma de doctor. A fost printre primele femei care au obținut calificarea de a preda în învățământul universitar (1932). A călătorit mult și a dezvoltat numeroase ramuri ale algologiei.

A primit premiul Bugát pentru monografia Előmunkálatok hazánk Desmidiaceái monográfiájához. Între timp a lucrat la marea provocare a vieții sale, cunoașterea algelor care trăiau pe zăpadă și gheață.

În anul 1930 a primit marele premiu Crusade a Femeilor Absolvente de Universitate din SUA, oferindu-i-se posibilitatea de a lucra pe lângă W.R. Taylor în SUA, apoi, mai târziu, cu o nouă bursă, a ajuns până în Alaska. A avut ocazia să cunoască și să adune elemente ale microvegetației Americii de Nord, a ajuns în Canada și Alasca, în locuri importante pentru criobiologie. Prelucrarea materialului adunat a durat ani și lucrările referitoare la acesta au apărut pe rând.

În 1948 a părăsit Universitatea din Cluj ajungând la Muzeul Maghiar de Științe ale Naturii. Aici și-a continuat studiile de criobiologie. I-au apărut studii despre algele de zăpadă din Carpați, Alpi, Pirinei, Grecia etc. Acestea au fost cuprinse în volumul Kryobiologie, care până azi este considerată o lucrare fundamentală. S-a preocupat și de algele din alte zone. Până la sfârșitul vieții a lucrat la Desmidiacea monográfia, care a fost publicată postum.

[modifică] Opera

Algák a Lomniczi csúcs tetejéről (Folia Cryptogamica, 1926); Über ein neues Mitglied des Krzoplanktons der Hohen Tatra, Ankistrodesmus Tatrae Kol nova species (Acta Societatis Botanicorum Poloniae, Warszawa, 1927); Snow Algae from the Valley of the Morske Oko Lake in the High Tatra (Annales Historico- Naturales Musei Nationalis Hungarici, 1966); Kryobiologie: I. Kryovegetation (Stuttgart 1968) – monografia crioplanctonului lumii.

[modifică] Bibliografie

  1. Kol Erzsébet la https://hu.wikipedia.org/wiki/Kol_Erzs%C3%A9bet, accesat la 10 nov. 2016
  2. Kol Erzsébet la http://www.fsz.bme.hu/mtsz/mhk/csarnok/k/kol.htm, accesat la 10 nov. 2016