De la Memorie şi cunoaştere locală

(Diferenţa dintre versiuni)
Salt la: Navigare, căutare

IoanT (Talk | contribuţii)
(Pagină nouă: _TOC_ ==Date biografice== (n. 4 septembrie 1805, Zăbala, Covasna – d. 16 septembrie 1876, Cluj) Politician de factură liberală, înalt funcționar, istoric, dar și guvernator a...)
Diferenţa următoare →

Versiunea de la data 22 noiembrie 2023 08:29

_TOC_

Date biografice

(n. 4 septembrie 1805, Zăbala, Covasna – d. 16 septembrie 1876, Cluj) Politician de factură liberală, înalt funcționar, istoric, dar și guvernator al Transilvaniei în timpul revoluției de la 1848-1849 și în anii 1860-1861. Cu origini nobile secuiești care coboară în timp până în secolul al XII-lea, familia contelui Mikó Imre a fost o prezență constantă în viața politică și administrativă a Transilvaniei. Era al treilea copil al lui Gheorghe Mikó și al Borbálei Mikes din Zăbala, comitatul/județul Covasna. A fost căsătorit cu Maria de Rhédei, descendentă dintr-o altă ilustră familie nobiliară ardeleană.

Activitate

După revoluția pașoptistă, Mikó Imre s-a dedicat dezvoltării economice și culturale a Transilvaniei, contribuind la înființarea Asociației de Învățământ Economic din Transilvania și la cea a Societății Muzeului Ardelean (1859). De asemenea, a avut o contribuție și la înființarea Universității „Franz Josef” de la Cluj în 1872. Și-a dorit înființarea unui teatru maghiar la Cluj, pentru care a și oferit mai multe subvenții.

În Ungaria, contele Mikó Imre a fost ministru al Lucrărilor Publice și Transporturilor, fiind considerat fondatorul companiei feroviare maghiare de stat. Spre sfârșitul vieții, contele Mikó Imre a făcut donații importante orașului Cluj, lăsându-i grădina pentru amenajarea unui parc public. Astăzi, pe acest loc se află Facultatea de Geografie din cadrul Universității Babeș-Bolyai. După moarte, vila sa a devenit sediul unui institut botanic, iar grădina a constituit nucleul viitoarei grădini botanice din Cluj. În semn de recunoștință pentru aceste donații importante, o stradă din Cluj-Napoca poartă azi numele lui Mikó Imre.

Bibliografie

1.https://transilvaniareporter.ro/coltul-secret/familia-miko-restituiri/consultat la 1 sept. 2023. 2.https://www.enciclopediaromaniei.ro/wiki/Imre_Mik%C3%B3/ consultat la 1 sept. 2023.