De la Memorie şi cunoaştere locală

(Diferenţa dintre versiuni)
Salt la: Navigare, căutare
Versiunea de la data 21 iulie 2016 11:48 (modifică)
Simona (Talk | contribuţii)
(Bibliografie)
← Diferenţa anterioară
Versiunea de la data 21 martie 2022 09:43 (modifică) (anulează)
IoanT (Talk | contribuţii)
(Locaţia monumentului)
Diferenţa următoare →
Linia 2: Linia 2:
==Locaţia monumentului== ==Locaţia monumentului==
-'''Monumentul Rezistenţei Anticomuniste''' este situat în Cluj-Napoca, la intrarea în [[Parcul central]], la intersecţia străzilor George Bariţiu si Emil Isac. Monumentul a fost proiectat de arhitectul '''Virgil Sălvanu''', are forma unui cub, cu înălţimea de 8 m, acoperit cu marmură, simbolizând celula unei inchisori.+'''Monumentul Rezistenţei Anticomuniste''' este situat în Cluj-Napoca, la intrarea în [[Parcul Central]], la intersecţia străzilor George Bariţiu si Emil Isac. Monumentul a fost proiectat de arhitectul '''Virgil Sălvanu''', are forma unui cub, cu înălţimea de 8 m, acoperit cu marmură, simbolizând celula unei inchisori.
==Descrierea monumentului== ==Descrierea monumentului==

Versiunea de la data 21 martie 2022 09:43

Cuprins

Locaţia monumentului

Monumentul Rezistenţei Anticomuniste este situat în Cluj-Napoca, la intrarea în Parcul Central, la intersecţia străzilor George Bariţiu si Emil Isac. Monumentul a fost proiectat de arhitectul Virgil Sălvanu, are forma unui cub, cu înălţimea de 8 m, acoperit cu marmură, simbolizând celula unei inchisori.

Descrierea monumentului

Monumentul este un uriaş cub din beton, placat cu marmură, pe care sunt trecute numele închisorilor în care au fost închişi detinuţii politici, din perioada regimului totalitar din România. Acest monument a fost ridicat din initiativa filialei Cluj a Asociatiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, realizarea lui începând încă din 2001, finalizându-se în iunie 2006. Întregul ansamblu monumental a costat 2,6 miliarde lei vechi, dintre care jumătate au fost acoperiţi din indemnizaţia membrilor AFDPR, iar cealaltă jumătate, din contribuţia autorităţilor locale.

La inaugurare au fost prezenţi Emil Boc, primarul oraşului Cluj-Napoca, Mitropolitul Bartolomeu Anania, Episcopul Greco-catolic Florentin Crihălmeanu, care au rostit o rugăciune de pomenire pentru sufletele luptatorilor anticomunişti şi, împreună cu preoţii celor două Biserici-surori, au oficiat ceremonia religioasă de sfinţire a impresionantului monument. Au mai fost prezenţi la inaugurare Ticu Dumitrescu, preşedintele AFDPR, Traian Neamtu, presedintele filialei Cluj a asociatiei, prefectul Alin Tişe, Marius Nicoară, preşedintele Consiliului Judeţean, Andrei Marga, preşedintele Colegiului Academic, alte numeroase personalităţi ale vieţii publice clujene. Garda de Onoare a Armatei a IV-a Transilvania a prezentat onorul în fata monumentului, în prezenţa generalului-maior Ioan Ciupei.

Bibliografie

  1. http://www.bru.ro/semnalari/la-cluj-a-fost-dezvelit-monumentul-rezistentei-anticomuniste/
  2. https://botusanalexandru.wordpress.com/2012/01/27/monumentul-rezistentei-anticomuniste-din-cluj/