De la Memorie şi cunoaştere locală

(Diferenţa dintre versiuni)
Salt la: Navigare, căutare
Versiunea de la data 13 iulie 2021 05:00 (modifică)
Ghizela (Talk | contribuţii)

← Diferenţa anterioară
Versiunea de la data 16 martie 2022 13:36 (modifică) (anulează)
IoanT (Talk | contribuţii)
(Istoricul clădirii)
Diferenţa următoare →
Linia 3: Linia 3:
==Istoricul clădirii== ==Istoricul clădirii==
-Situat la începutul străzii Horea, Palatul Berde face parte din ansamblul arhitectural al Podului Mare, sau Horea, cum este el adesea numit astăzi de către clujeni, edificiu reprezentativ pentru arhitectura Belle Époque a orașului. Clădirea a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, de către Samuel Benigni, un respectabil măcelar și vicepreședinte al Camerei de Comerț și Industrie a Clujului, în contextul modernizării fostei „Străzi Mari” (Nagy utca), devenită ulterior Strada „Franz Joseph” (în prezent strada „Horea”. La doi ani de la construire, proprietarul a vândut palatul familiei Berde, de unde-i și vine numele astăzi.+Situat la începutul [[Strada_Horea|străzii Horea]], Palatul Berde face parte din ansamblul arhitectural al Podului Mare, sau Horea, cum este el adesea numit astăzi de către clujeni, edificiu reprezentativ pentru arhitectura Belle Époque a orașului. Clădirea a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, de către Samuel Benigni, un respectabil măcelar și vicepreședinte al Camerei de Comerț și Industrie a Clujului, în contextul modernizării fostei „Străzi Mari” (Nagy utca), devenită ulterior Strada „Franz Joseph” (în prezent strada „Horea”. La doi ani de la construire, proprietarul a vândut palatul familiei Berde, de unde-i și vine numele astăzi.
==Detalii arhitectonice== ==Detalii arhitectonice==

Versiunea de la data 16 martie 2022 13:36

Cuprins


Istoricul clădirii

Situat la începutul străzii Horea, Palatul Berde face parte din ansamblul arhitectural al Podului Mare, sau Horea, cum este el adesea numit astăzi de către clujeni, edificiu reprezentativ pentru arhitectura Belle Époque a orașului. Clădirea a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, de către Samuel Benigni, un respectabil măcelar și vicepreședinte al Camerei de Comerț și Industrie a Clujului, în contextul modernizării fostei „Străzi Mari” (Nagy utca), devenită ulterior Strada „Franz Joseph” (în prezent strada „Horea”. La doi ani de la construire, proprietarul a vândut palatul familiei Berde, de unde-i și vine numele astăzi.

Detalii arhitectonice

Construită în stil Secession, cu influențe baroce și neoclasice, această clădire are parter, două etaje și o turlă pe colțul dinspre strada Horea, impresionând privitorul cu bogăția de detalii arhitectonice de mare finețe care încadrează ferestrele și cornișa. De asemenea, sunt deosebit de interesante micile balcoane rotunde, de la ambele etaje, situate pe colțul dinspre pod, specifice stilului Secession, dar și cele clasice, de pe fațada principală a palatului.

Bibliografie

  1. Așezăminte istorice de patrimoniu din Cluj-Napoca / Ioan Ciorca, Leonard Horvath, Elena Stanciu (eds.). - Cluj-Napoca: Editura Napoca Star, 2011, p. 147-149. ISBN 978-973-647-789-8;
  2. https://orasulcluj.ro/unde-iesim/obiective-turistice/palate/palatul-berde/ consultat la 21 mai 2019:
  3. http://manastur.info/palatele-elian-si-berde/ consultat la 21 mai 2019.