De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

Istoricul clădirii

Construit între anii 1801-1807 după planurile arhitectului italian Carlo Justi, situat pe strada Brătianu la nr. 14, acest palat reprezintă una dintre cele mai frumoase clădiri din Cluj-Napoca, din perioada de trecere de la baroc la clasicism. Proprietarii acestei frumoase clădiri clujene au fost contele Toldalagi Laszlo și soția acestuia, contesa Korda Anna. Căsătoriți în anul 1786, dar neavând copii, cei doi soți și-au dedicat eforturile construirii unei case frumoase, în urma achiziționării unui teren de la biserica reformată. Edificiul a găzduit și alte personalități culturale remarcabile din Cluj, precum scriitorul și politicianul Miklós Bánffy, ultimul proprietar al casei, dar și compozitorul Gheorghe Dima, care a locuit aici între anii 1919-1925.

Edificiul a găzduit și instituții publice și de cultură; până la 1901, în palat a funcționat judecătoria regiunii, apoi, până în 1940 conservatorul maghiar, urmat după 1919 de cel român, iar după Dictatul de la Viena aici au fost mutate o parte din departamentele universități maghiare, reinstalate la Cluj de la Debrecen. Astăzi, în această clădire sunt birourile direcției economico-finaciare a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Detalii arhitecturale

Păstrarea întregii documentații a construcției permite astăzi cunoașterea etapelor și detaliilor arhitecturale. Astfel, portalul cu coloane și balustrada scării principale au fost realizate de pietrarul Mihály Kocsárdi, iar grilajele decorative din jurul ferestrelor, cu monogramele proprietarilor și descendenților acestora, precum și balustrada Empire a balconului au fost realizate de către maestrul lăcătuș Imre Ungvári. Cele două plăci comemorative cu stema familiei sunt opera sculptorului Mihály Csürös.

Fațada principală cu unsprezece axe se află spre strada Kogălniceanu, are o lungime de 43 de metri, fiind segmentată de pilaștri colosali cu capiteluri ionice care pornesc dintr-un stereobat din piatră naturală. Cele două niveluri sunt delimitate de un brâu bogat decorat cu panglici împletite. Consolele balconului sunt susținute de coloane de piatră, iar la baza portalului sunt tampoane pentru trăsuri, decorate cu volute. Ancadramentele porților cu colțurile evazate au marginea decorată cu platbande striate. Fațada laterală, în doisprezece axe are o ornamentație asemănătoare, dar fără existența vreunui portal.

Curtea interioară oferă vizitatorului o priveliște plăcută, dată de existența galeriilor cu arcade de la parter și a celor cu coloane și balustradă din piatră de la etaj.

Bibliografie

  1. Cluj-Napoca. Ghid turistic, istoric, cultural / György Gaal. - Cluj-Napoca: Editura Tortoma, 2014, p. 204-206, ISBN 978-973-8995-17-8;
  2. Așezăminte istorice de patrimoniu din Cluj-Napoca / Ioan Ciorca, Leonard Horvath, Elena Stanciu (eds.). - Cluj-Napoca: Editura Napoca Star, 2011, p. 119-120. ISBN 978-973-647-789-8