De la Memorie şi cunoaştere locală

(Diferenţa dintre versiuni)
Salt la: Navigare, căutare
Versiunea de la data 2 octombrie 2008 13:09 (modifică)
Ica (Talk | contribuţii)
(Pagină nouă: == Toponimie == Piaţa Cetăţii Vechi, a purtat în timp mai multe denumiri. Era cunoscută ca Piaţa Mică în Evul Mediu (Piaţa Mare fiind cea din jurul bisericii Sf. Mihail), ap...)
← Diferenţa anterioară
Versiunea de la data 2 octombrie 2008 13:11 (modifică) (anulează)
Ica (Talk | contribuţii)
(Clădiri monument şi instituţii)
Diferenţa următoare →
Linia 5: Linia 5:
== Clădiri monument şi instituţii == == Clădiri monument şi instituţii ==
-Latura răsăriteană a pieţei este dominată de Biserica franciscană sau cum mai este cunoscută „barátok temploma”, cu clădirea mănăstirii legată de aceasta. În Piaţa Muzeului, la mijlocul laturii nordice în linie cu obeliscul Karolina, se deschide la numărul 4, poarta casei Mikes. La capătul pieţei, faţă în faţă cu biserica se află casa Petrichevich-Horváth, mecena teatrului maghiar. Azi este clădirea Muzeului de Istorie al Transilvaniei.+Latura răsăriteană a pieţei este dominată de [[Biserica franciscană]] sau cum mai este cunoscută „barátok temploma”, cu clădirea mănăstirii legată de aceasta. În Piaţa Muzeului, la mijlocul laturii nordice în linie cu obeliscul Karolina, se deschide la numărul 4, poarta [[casei Mikes]]. La capătul pieţei, faţă în faţă cu biserica se află [[casa Petrichevich-Horváth]], mecena teatrului maghiar. Azi este clădirea [[Muzeului de Istorie al Transilvaniei]].
== Monumente == == Monumente ==

Versiunea de la data 2 octombrie 2008 13:11

Cuprins

Toponimie

Piaţa Cetăţii Vechi, a purtat în timp mai multe denumiri. Era cunoscută ca Piaţa Mică în Evul Mediu (Piaţa Mare fiind cea din jurul bisericii Sf. Mihail), apoi Piaţa Karolina în secolele XVIII-XIX. Azi poartă denumirea de Piaţa Muzeului.

Clădiri monument şi instituţii

Latura răsăriteană a pieţei este dominată de Biserica franciscană sau cum mai este cunoscută „barátok temploma”, cu clădirea mănăstirii legată de aceasta. În Piaţa Muzeului, la mijlocul laturii nordice în linie cu obeliscul Karolina, se deschide la numărul 4, poarta casei Mikes. La capătul pieţei, faţă în faţă cu biserica se află casa Petrichevich-Horváth, mecena teatrului maghiar. Azi este clădirea Muzeului de Istorie al Transilvaniei.

Monumente

În centrul Pieţei Muzeului se află obeliscul Karolina.

Bibliografie

  1. Képes Kolozsvár. A belváros irásban és képben/Gaal György .- Kolozsvár : Polis Könyvkiadó, 2007, p.