De la Memorie şi cunoaştere locală

(Diferenţa dintre versiuni)
Salt la: Navigare, căutare
Versiunea de la data 6 iunie 2017 12:09 (modifică)
Ghizela (Talk | contribuţii)

← Diferenţa anterioară
Versiunea curentă (6 iunie 2017 12:09) (modifică) (anulează)
Ghizela (Talk | contribuţii)

 
Linia 3: Linia 3:
==Istoricul monumentului== ==Istoricul monumentului==
-[[Imagine:Lăcătușilor.jpg|thumb|100px|left|]]'''Turnul Lăcătuşilor''', numit şi '''Turnul Pompierilor''', a fost construit pe la '''1574''', aparţinând celei de-a doua incinte medievale de apărare a oraşului. Acest turn medieval a mai purtat şi numele de '''Turnul Săpunarilor''', păstrându-se pânâ astăzi doar primul nivel din fosta construcţie de apărare, fiind printre puţinele construcţii medievale de acest tip care mai înfrumuseţează oraşul. +[[Imagine:Lacatusilor.jpg|thumb|100px|left|]]'''Turnul Lăcătuşilor''', numit şi '''Turnul Pompierilor''', a fost construit pe la '''1574''', aparţinând celei de-a doua incinte medievale de apărare a oraşului. Acest turn medieval a mai purtat şi numele de '''Turnul Săpunarilor''', păstrându-se pânâ astăzi doar primul nivel din fosta construcţie de apărare, fiind printre puţinele construcţii medievale de acest tip care mai înfrumuseţează oraşul.
În trecut a fost folosit de către pompieri, ca foişor de supraveghere, de unde, de altfel, i se şi trage numele. După ce a încetat să mai fie folosit de către pompieri, pentru supravegherea incendiilor, turnul a fost transformat în '''Muzeul Pompierilor''', dar care astăzi nu mai funcţionează. Istoria acestui frumos turn medieval a fost completată în zilele noastre prin amenajarea unui muzeu în miniatură al oraşului şi un planetarium. În trecut a fost folosit de către pompieri, ca foişor de supraveghere, de unde, de altfel, i se şi trage numele. După ce a încetat să mai fie folosit de către pompieri, pentru supravegherea incendiilor, turnul a fost transformat în '''Muzeul Pompierilor''', dar care astăzi nu mai funcţionează. Istoria acestui frumos turn medieval a fost completată în zilele noastre prin amenajarea unui muzeu în miniatură al oraşului şi un planetarium.

Versiunea curentă

Cuprins


[modifică] Istoricul monumentului

Turnul Lăcătuşilor, numit şi Turnul Pompierilor, a fost construit pe la 1574, aparţinând celei de-a doua incinte medievale de apărare a oraşului. Acest turn medieval a mai purtat şi numele de Turnul Săpunarilor, păstrându-se pânâ astăzi doar primul nivel din fosta construcţie de apărare, fiind printre puţinele construcţii medievale de acest tip care mai înfrumuseţează oraşul.

În trecut a fost folosit de către pompieri, ca foişor de supraveghere, de unde, de altfel, i se şi trage numele. După ce a încetat să mai fie folosit de către pompieri, pentru supravegherea incendiilor, turnul a fost transformat în Muzeul Pompierilor, dar care astăzi nu mai funcţionează. Istoria acestui frumos turn medieval a fost completată în zilele noastre prin amenajarea unui muzeu în miniatură al oraşului şi un planetarium.

[modifică] Bibliografie

  1. Aşezăminte istorice de Patrimoniu din Cluj-Napoca / Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Cluj.-Cluj-Napoca:Editura Napoca Star, 2011, p. 211; 222-224.
  2. Cluj-Napoca-vestigii, monumente, muzee / Damian Todiţa.-Cluj-Napoca ; Studia, 2009, p.42 ;ISBN 978-973-8390-43-0.
  3. Clujul. Scurtă istorie / coord. Acad. Camil Mureşanu.-Cluj-Napoca: Casa Cărţii de Ştiinţă, 2009, p.22 ; ISBN 978-973-133-637-4.
  4. http://visitcluj.ro/atractii-turistice/monumente-arhitectonice/277-turnul-lacatusilor.html