De la Memorie şi cunoaştere locală

(Diferenţa dintre versiuni)
Salt la: Navigare, căutare
Versiunea de la data 10 aprilie 2019 10:46 (modifică)
Ghizela (Talk | contribuţii)

← Diferenţa anterioară
Versiunea de la data 17 martie 2022 08:02 (modifică) (anulează)
IoanT (Talk | contribuţii)
(Construcţia clădirii)
Diferenţa următoare →
Linia 1: Linia 1:
__TOC__ __TOC__
==Construcţia clădirii== ==Construcţia clădirii==
-Clădirea de azi, de la numărul 6, de pe strada M. Kogălniceanu, s-a ridicat după incendiul din 1798. Noua clădire a fost aproximativ 80 de ani sediul administrativ al comitatului Cluj, până la mutarea autorităţilor administrative în clădirea de pe strada Moţilor de azi, la nr. 3. +Clădirea de azi, de la numărul 6, de pe [[Strada_Mihail_Kogălniceanu|strada M. Kogălniceanu]], s-a ridicat după incendiul din 1798. Noua clădire a fost aproximativ 80 de ani sediul administrativ al comitatului Cluj, până la mutarea autorităţilor administrative în clădirea de pe strada Moţilor de azi, la nr. 3.
În timpul construirii universităţii, temporar, aici s-au mutat catedrele de filosofie, lingvistică şi istorie. După aceasta, clădirea a intrat în proprietatea familiei Bethlen. A fost naţionalizată în anul 1950, devenind clădire de locuinţe închiriate. În timpul construirii universităţii, temporar, aici s-au mutat catedrele de filosofie, lingvistică şi istorie. După aceasta, clădirea a intrat în proprietatea familiei Bethlen. A fost naţionalizată în anul 1950, devenind clădire de locuinţe închiriate.
-Construcţia clădirii, care s-a întins pe o perioadă de mai bine de un deceniu, poartă amprenta lui Leder József şi Alföldi Antal. Faţada, cu autor necunoscut, probabil proiectantul clădirii învecinate, Karacsay, cuprinde elemente baroc şi clasiciste. Curtea veselă cu arcade aminteşte de stilul lui Josef Leder (constructorul palatului Teleki şi al Colegiului Reformat).+Construcţia clădirii, care s-a întins pe o perioadă de mai bine de un deceniu, poartă amprenta lui Leder József şi Alföldi Antal. Faţada, cu autor necunoscut, probabil proiectantul clădirii învecinate, Karacsay, cuprinde elemente baroc şi clasiciste. Curtea veselă cu arcade aminteşte de stilul lui Josef Leder (constructorul [[Palatul_Teleki_%28str._M._Kogălniceanu_nr.7%29|palatului Teleki]] şi al Colegiului Reformat).
==Bibliografie== ==Bibliografie==

Versiunea de la data 17 martie 2022 08:02

Cuprins

Construcţia clădirii

Clădirea de azi, de la numărul 6, de pe strada M. Kogălniceanu, s-a ridicat după incendiul din 1798. Noua clădire a fost aproximativ 80 de ani sediul administrativ al comitatului Cluj, până la mutarea autorităţilor administrative în clădirea de pe strada Moţilor de azi, la nr. 3.

În timpul construirii universităţii, temporar, aici s-au mutat catedrele de filosofie, lingvistică şi istorie. După aceasta, clădirea a intrat în proprietatea familiei Bethlen. A fost naţionalizată în anul 1950, devenind clădire de locuinţe închiriate.

Construcţia clădirii, care s-a întins pe o perioadă de mai bine de un deceniu, poartă amprenta lui Leder József şi Alföldi Antal. Faţada, cu autor necunoscut, probabil proiectantul clădirii învecinate, Karacsay, cuprinde elemente baroc şi clasiciste. Curtea veselă cu arcade aminteşte de stilul lui Josef Leder (constructorul palatului Teleki şi al Colegiului Reformat).

Bibliografie

  1. A Kolozsvári Farkas utca : Művelődéstörténeti barangolás/Vincze Zoltán. – Kolozsvár: Stúdium Könyvkiadó, 2003, p. 48. ISBN 973-643-038-3
  2. Képes Kolozsvár. A belváros irásban és képben/Gaal György. - Kolozsvár: Polis Könyvkiadó, 2007, p.127-128. ISBN 978-973-8341-85-2