De la Memorie şi cunoaştere locală

(Diferenţa dintre versiuni)
Salt la: Navigare, căutare
Versiunea de la data 29 iunie 2018 09:45 (modifică)
Ghizela (Talk | contribuţii)
(Pagină nouă: Imagine:img202.jpg'''Zaharia Bârsan: monografie'''/ ''Justin Ceuca''. - Cluj-Napoca : Editura Dacia, 1978, 219 p. Lucrarea de față este dedicată vieții ...)
← Diferenţa anterioară
Versiunea curentă (29 iunie 2018 09:45) (modifică) (anulează)
Ghizela (Talk | contribuţii)

 
Linia 10: Linia 10:
<br> <br>
[[Categorie:Cluj]] [[Categorie:Cluj]]
-[[Categorie:Bibliografie]]+[[Categorie:Bibliografii]]

Versiunea curentă

Zaharia Bârsan: monografie/ Justin Ceuca. - Cluj-Napoca : Editura Dacia, 1978, 219 p.

Lucrarea de față este dedicată vieții și activității actorului, regizorului și scriitorului Zaharia Bârsan (11/23 ianuarie 1878 – 13 decembrie 1948), născut la Brașov și înmormântat la București. Structural, monografia este împărțită în 5 mari capitole: Biografia, Activitatea teatrală, Creația literară, un Tablou sinoptic cu reprezentările teatrale și un Indice de trimiteri bibliografice. Biografia ocupă un spațiu destul de generos din lucrare, evidențiind marile momente din viața artistului, de la naștere, educație până la activitatea profesională, dar și aspecte de intimitate, precum viața personală sau relațiile de prietenie.

Cel de-al doilea capitol aduce în discuție, în special, viața artistică, în calitate de actor, regizor și director al Teatrului Național din Cluj, turneele prin Transilvania, înainte de 1918, precum și cele de după Marea Unire, după înființarea Teatrului Național la Cluj, al cărui prim director a și fost.

Capitolul al treilea are în vedere creația literară a lui Zaharia Bârsan, fiind în acest sens, aproape un scriitor complet, reușind să scrie poezie, proză și dramaturgie. Între cele trei tipuri de creații literare, primul și mai ales ultimul, prin piesa Trandafirii roșii, dau măsura talentului său.

În privința Tabloului sinoptic, acesta joacă mai degrabă rolul unei anexe de cronologie privind viața și activitatea sa, cu precizarea datei, a localității, a repertoriului și a sursei informației, deci a datelor esențiale care să permită identificarea momentelor esențiale în ceea ce-l privește pe subiectului monografiei lui Ceuca. Iar întreaga monografie se încheie cu o listă de peste 350 de trimiteri bibliografice în legătură cu cele trei capitole care descriu propriu-zis viața și activitatea celui care a fost primul director al Teatrului Național din Cluj și singurul său director onorific pe viață.