17 iul.- Două aristocrate, primele șoferițe din Cluj și Transilvania
Cine au fost cele două pioniere?
În dimineața zilei de 17 iulie 1912, două doamne s-au prezentat la examenul de conducere. Una dintre acestea a fost contesa Teleki Margit, născută Béldi, soția lui Teleki Géza jr., proprietar al castelului de la Jucu. A doua candidată a fost contesa Bethlen Judit, născută Bánnfy, soția lui Bethlen Ádám, mare moșier și proprietar al castelului de la Bahnea (în Mureș). De menționat este că Bethlen Judit era soră vitregă pe linie maternă a lui Teleky Géza.
Proba de conducere a fost efectuată de doamne în prezența membrilor comisiei de examinare compusă din inspectorul industrial Hegyi Gyula și căpitanul Hadady Endre. Au pornit de la Cluj cu o mașină Benz de 35 de cai putere. La volan s-a așezat contesa Teleki, care spre surprinderea comisiei de examinare, mergând cu 60 de km la oră, a condus cu siguranță până la moșia de la Jucu a contelui Teleki Géza. Examenul propriu zis s-a derulat la Jucu, unde cele două doamne, schimbându-se între ele la volanul mașinii, au parcurs mai multe drumuri complexe, urcând și coborând pante, oprind în siguranță. Doamnele, dovedite șoferițe excelente, au fost declarate de comisia de examinare abilitate să conducă vehicule cu motoare de peste 16 cai putere. Li s-au eliberat permisele de conducere, în care se preciza că acestea aveau la bază examenul susținut și certificatele medicale prezentate.
Serbarea evenimentului
După examenul reușit, gazda, Teleky Géza, a oferit un prânz somptuos, la care au participat pe lângă membrii comisiei de examinare, mai mulți aristocrați și artiști invitați. Supranumit „contele pictorilor”, Teleki Géza jr., a fost proprietarul castelului de la Jucu între 1906-1934. El a ales cariera de artist, studiind la Budapesta și Paris, fiind și patron al artei, ceea ce uneori presupunea sacrificii financiare imense. S-a stabilit la Jucu în 1904, iar după căsătoria sa din 1911 cu contesa Margit Béldi, castelul a prins viață, fiind vizitat adesea atât de moșierii din regiune, cât și de artiști. Ca o curiozitate, în fiecare an, la sfârșit de septembrie, la Jucu se organizau curse de cai (trei duminici consecutive), contele construind inclusiv o pistă de curse în apropierea castelului, după care timp de trei luni se țineau vânători zilnice cu câini. Dacă se vâna vulpe, participanții la vânătoare se îmbrăcau în frac de culoare roșie, iar dacă se vâna iepure, purtau verde.
La acest eveniment festiv, toasturile rostite au fost de felicitare a primelor șoferițe acreditate. Cele două doamne aristocrate, care au trecut testul, erau primele șoferițe din Cluj și din Transilvania.
Bibliografie
- Mágnásasszonyok soför-vizsgája. Az első nő-soförök Erdélyibe, în „Ujság”, Anul XIV, nr. 169, 18 iulie 1912, p. 4.
- Főúri soffőr asszonyok, în „ Kolozsvári Hirlap”, Anul XIII, nr. 169, 18 iulie 1912, p. 4.
- A felsőzsuki Teleki-kastély, la https://www.transylvaniatrust.ro/hu/a-felsozsuki-teleki-kastely/.