1 oct. – Și-a început activitatea fabrica de dulciuri Melissa din Cluj
Fondatorii
Fabrica de dulciuri Melissa a fost fondată în parteneriat de către Pósta Béla și Mauthner Sámuel. În timp ce Mauthner venea cu o experiență acumulată în industria dulciurilor și managementul afacerilor din domeniu, Pósta Béla era un intelectual, arheolog, cu activitate științifică și didactică la nivel universitar. Mauthner Sámu s-a stabilit la Cluj încă înainte de război. Și-a dobândit cunoștințele la fabricile de zahăr din Györ și Budapesta, fiind activ în domeniu de 21 de ani în momentul venirii sale la Cluj. De asemenea, a beneficiat de o bursă și o călătorie de studii la Viena, finanțată de Ministerul Comerțului. A ocupat o funcție de conducere la Fabrica de zahăr Török. La Cluj, întâmplarea a făcut să-l întâlnească pe profesorul universitar Pósta Béla, o persoană plină de inițiativă. În acele vremuri erau rare situațiile în care profesioniști din sfera intelectuală se angajau în afaceri comerciale și, de aceea, a fost surprinzătoare inițiativa lui Pósta și Mauthner de a porni împreună fabrica de dulciuri Melissa, care s-a dovedit o afacere surprinzător de bună. Pósta Béla mărturisea că, în doi ani, a obținut din fabrica sa de dulciuri venituri mai mari decât cele realizate de-a lungul întregii sale activități didactice și de cercetare. Tată a doi copii, Posta l-a îndrumat pe fiul său spre cariera juridică, iar în ce o privește pe fiica sa, dorința de a-i asigura un viitor a fost principala sa motivație în fondarea fabricii Melissa.
Evoluția afacerii
Fabrica a fost înființată în august 1917 și și-a început activitatea la 1 octombrie același an, într-un spațiu de pe strada Honvéd (azi Dorobanților), la numărul 40 de atunci. Afacerea a pornit cu un capital total de 12.000 coroane, dar cumpărarea reușită a spațiului, preocuparea pentru utilarea fabricii, parteneriatul inspirat, au adus succesul așteptat al acestei întreprinderi. La început, la Melissa se produceau dulciuri bune, dar oarecum simple, rudimentare. Însă, în timp, produsele fabricii au devenit tot mai rafinate și au intrat în competiția de pe piața de profil, a dulciurilor.
Când, în 1919, Pósta Béla s-a stins din viață, locul său la conducerea fabricii a fost ocupat de fiul său, Pósta Lajos, avându-l în continuare asociat pe profesionistul Mauthner Sámu. Firma a dezvoltat o activitate de succes după război, participând la diverse expoziții și târguri de profil. Astfel, în 1921, Melissa a fost prezentă la Târgul de mostre cu bomboane deosebite, deserturi, ciocolată, praline, numărul mare de vizitatori ai standului confirmând faptul că firma se număra printre cei mai buni producători de dulciuri.
Întreprinderea avea în jur de 120 de angajați, profitul din anul 1925 ridicându-se la 589.597 lei. Capacitatea de producție anuală a fabricii era de 200 tone de ciocolată și 250 de tone de bomboane. De asemenea, Melissa avea depozite și magazine în toată țara.
În anul 1925, Fabrica Melissa a fost transformată în societate pe acțiuni, Pósta și Mauthner rămânând în conducere, ca directori. Însă, fără o bază financiară solidă, dobânzile au îngenunchiat fabrica. Ca urmare, a fost preluată de Banca Ardeleană și Casă de Economii și de Hermannstadter Sparkassa. În acest context, al unei evoluții nefavorabile, Mauthner a devenit asociat la Fabrica de dulciuri Linda, considerată precursor al Fabricii Feleacul, ale cărei produse au fost un adevărat brand clujean al perioadei comuniste. Pentru managementul priceput, Mauthner a fost răsplătit cu numeroase premii și medalii obținute la diverse expoziții și târguri. Casa Regală a României i-a recunoscut meritele fiind decorat de rege cu Crucea de Onoare Pentru Merit, clasa I.
Bibliografie
- Ghizela Cosma, Antreprenori și afaceri clujene de altădată. Medalioane biografice și schițe documentare, Cluj-Napoca, Editura Mega, 2022, p. 50-53.