1 sept. - Înființarea Filarmonicii de Stat Cluj („Transilvania”)
Preliminarii
La Cluj, prima formație orchestrală s-a constituit în anul 1793, în cadrul Teatrului Maghiar. Istoric, demersul a fost urmat de inițiative în cadrul unor asociații muzicale patronate de Școala de muzică, înființată în 1819 și Cercul de muzică, activ în perioada 1841-1876. Însă, abia cu primele decenii ale secolului al XX-lea publicul clujean a început să se bucure de sonoritățile ample ale unor orchestre simfonice.
Dezvoltarea mișcării simfonice a fost legată de instituțiile filarmonice care au luat ființă treptat: Societatea Filarmonică „Gheorghe Dima” (1934), Societatea Filarmonică „Karl Goldmark” a comunității evreiești din Cluj (1934) și Societatea Filarmonică din Cluj (1940). Dar, cum acestea au avut un caracter efemer, nu au satisfăcut așteptările publicului meloman. Astfel, compozitorul și pedagogul Augustin Bena împreună cu medicul și scriitorul Victor Papilian, cântăreața Veturia Ghibu, violonistul și dirijorul Jean Bobescu și pianista Ana Voileanu-Nicoară au început să militeze pentru întemeierea unei orchestre simfonice de sine stătătoare. Eforturile lor s-au concretizat abia în 1946 cu înființarea Filarmonicii „Ardealul”. Acest ansamblu era compus covârșitor din angajați ai Operei Române, care prestau această activitate în timpul liber, în schimbul unor beneficii materiale simbolice. Filarmonica „Ardealul” a reușit să susțină concerte memorabile pe parcursul celor 3 ani de ființare, oferind o moștenire extrem de valoroasă în fundamentarea Filarmonicii de Stat.
Înființarea Filarmonicii de Stat
La 1 septembrie 1955, a fost înființată Filarmonica de Stat din Cluj. Aceasta își începea activitatea cu două formații: Orchestra simfonică și Orchestra populară, care a funcționat înainte de anul 1955 ca o formație independentă a Sfatului Popular al Regiunii, sub denumirea de „Înfrățirea”. Posturile de director și prim dirijor al orchestrei simfonice au fost ocupate de Antonin Ciolan. Orchestra simfonică cuprindea 67 de muzicieni, pentru început cu un număr mare de cumularzi de la diferite instituții muzicale deja existente în Cluj. Ansamblul instrumental de muzică populară număra 20 muzicieni. Programul primului concert propunea publicului Concertul pentru coarde de Sigismund Toduță, Concertul pentru pian și orchestră în do minor de Serghei Rahmaninov și Simfonia a III-a „Eroica” de Ludwig van Beethoven, Uvertura „Maeștrii cântăreți din Nürnberg” de Richard Wagner. Cu acest program, susținut în seara zilei de 4 decembrie 1955, a fost inaugurată prima stagiune a Filarmonicii. La pupitrul dirijoral s-a aflat maestrul Antonin Ciolan, solistă fiind pianista Silvia Șerbescu. Efortul muzicienilor de a se prezenta la cel mai înalt nivel în fața melomanilor clujeni a fost răsplătit cu îndelungi aplauze și scrisori de recunoștință din partea spectatorilor.
Activitatea de formator al lui Antonin Ciolan și excelenta pregătire a muzicienilor a asigurat un progres rapid Filarmonicii clujene, care s-a impus în scurt timp la nivel național și internațional. Parcurgând etape mai faste sau mai dificile, instituția a știut să-și păstreze și să-și dezvolte tradițiile și valorile.
Bibliografie
- Simona Spiridon, Mihaela Spiridon, File din istoria Filarmonicii „Transilvania” din Cluj (1955-1989), Cluj-Napoca, Ecou Transilvan, 2017, p. 9-30.