26 oct. – Deschiderea farmaciei lui Szeki Miklós, ''Hunyadi Mátyás''
Din biografia lui Széki Miklós
Széki Miklós s-a născut în anul 1842, la Baia Mare, din strămoși de origine bavareză. Tatăl său, Scheichenstuhl Jozef, și-a maghiarizat numele în timpul revoluției de la 1848, în Széki. Miklós a urmat școala în orașul natal, după care și-a continuat studiile la Budapesta, obținând diploma de farmacist, în 1866. Apoi a venit la Cluj, unde s-a angajat la farmacia Wolf. În 1869, a plecat în străinătate pentru a acumula experiență, lucrând în domeniu la Basel, Lausanne, Geneva și Nisa. După trei ani, în 1872, a revenit la Cluj, tot la farmacia Wolf. Apoi, la un moment dat, și-a dorit să devină independent și, când s-au depus cererile pentru deschiderea celei de-a cincea farmacii la Cluj, el a fost ales dintre numeroșii solicitanți.
Deschiderea farmaciei Hunyadi Mátyás
Ca urmare, la 26 octombrie 1874, Széki Miklós și-a deschis propria farmacie, numită Hunyadi Mátyás, situată în piața Széchenyi (azi Mihai Viteazul), la numărul 2. Cu perseverență, având cunoștințe profesionale solide și cu experiența acumulată în străinătate, a ajuns în scurt timp printre cei mai cunoscuți și recunoscuți farmaciști ai urbei. În 1884, urmărind să-și diversifice afacerile, s-a asociat cu un farmacist din Crasna, Leitner Zsigmond, punând bazele unei înfloritoare fabrici de coniac. Proprietar a două afaceri, averea sa a crescut simțitor în timp.
Ca urmare, implicat în organisme administrative ale orașului și beneficiind de potențial financiar, a fost printre primii care a aflat de proiectul de amenajare urbană prin care se preconiza ridicarea unor palate în cele patru colțuri ale podului de peste Someș și și-a asumat construirea clădirii cunoscută azi ca Palatul Széki. Construcția începută în anul 1892, era aproape finalizată în 1893. Palatul a fost destinat pentru locuințe și spații comerciale la parter.
Mutarea farmaciei în palatul Széki. Managementul afacerii
În noiembrie 1893, Széki și mutat farmacia la parterul palatului. Farmacia cu laborator și depozite era amplasată în colțul sudic. Dintre cele două apartamente de la etajul 1, cel sudic aparținea proprietarului și comunica cu farmacia printr-o mică scară. Mobilierul sculptat al farmaciei a fost realizat de cel mai cunoscut ebenist din oraș, B. Bak Lajos.
Széki și-a condus farmacia exemplar. A fost preocupat și de instruirea practicanților. Timp de mai mulți ani a făcut parte din comisia de examen a farmaciștilor asistenți, alături de profesori universitari și alți colegi de breaslă. În 1896, a fost numit la universitate în comisia de examinare a farmaciștilor. Nu în ultimul rând, a fost implicat și în viața asociativă profesională și, ani la rând, a fost președinte al Gyógyszerész Testület [Corpului Farmaciștilor] din oraș, o vreme vicepreședinte al Magyarországi Gyógyszerészek Egyesület [Asociației Farmaciștilor din Ungaria].
Afacerea după moartea lui Széki
Activitatea farmaciei sale a gestionat-o până când i-a permis sănătatea. S-a stins din viață la 70 de ani, la 19 februarie 1912, fiind înmormântat în Cimitirul Central. După moartea lui, în 1912, la conducerea farmaciei a trecut fiul său, Tibor. În anii ’20, afacerea a trecut în proprietatea lui Lukács Ferenc. Numele farmaciei s-a tot schimbat în timp. Între anii 1920-1930 a devenit farmacia Apostol, iar la începutul anilor 1940, Minerva. Apoi, în spațiul respectiv a fost farmacie până în zilele noastre, păstrând încă mobilierul original, din lemn sculptat, asortat perfect cu stilul arhitectural al edificiului.
Bibliografie
- Ghizela Cosma, Antreprenori și afaceri clujene de altădată. Medalioane biografice și schițe documentare, Cluj-Napoca, Editura Mega, 2022, p. 219-221.