3 aug. -Dezvelirea grupului statuar Horea, Cloșca și Crișan

De la Memorie şi cunoaştere locală

Grupul statuar Horea, Closca și Crișan

Grupul statuar Horea, Closca și Crișan este amplasat în fața hotelului Napoca, aproape de malul stâng al râului Someş, la intrarea în cartierul Grigorescu, la intersecția străzilor Octavian Goga, General Eremia Grigorescu, General Dragalina și Bulevardul 1 Decembrie 1989.

Monumentul de proporţii ample este opera sculptorului Ion Vlasiu și îi evocă pe cei trei conducători ai răscoalei țărănești din 1784-1785. Acesta este compus dintr-o platformă înaltă, placată cu travertin, din care se înalţă un obelisc de 15 m placat cu aceeași piatră, având incizate pe feţele principale motive geometrice tradiţionale din zona Munţilor Apuseni. În jurul acestui obelisc central sunt dispuse cele trei statui în bronz, înalte de 3,5 m, realizate în manieră ronde-bosse, cu stilizări unghiulare.

Într-un interviu realizat de N. Băciuț în 1983 la Târgu-Mureș, sculptorul mărturisea: „Temele istorice stau în fața timpurilor ca niște planete. Trăiesc deasupra timpului, centrând o epică formidabilă, care niciodată nu va putea fi transpusă integral în artă, totuși marile epoci sunt marcate de lucrări monumentale care evocă istoria popoarelor, în viziuni și moduri diferite. Astfel de lucrări dimensionează trecutul, dând prezentului prestanță istorică și un sens cu adevărat umanist. […] ocupându-mă ani de zile, mulți, de portretele celor trei eroi: Horia, Cloșca și Crișan, forma sculpturii mele a primit în întregul ei un plus de expresivitate”.

Ceremonia dezvelirii monumentului

Ceremonia dezvelirii acestei opere de artă s-a desfășurat în 3 august 1974 într-un cadru festiv. La eveniment au luat parte reprezentanții organizațiilor locale de stat și de partid, liderii vieții culturale, personalități locale, autorul și un public numeros. În rândul publicului s-au remarcat reprezentanți ai Țării Moților îmbrăcați în costume populare.

Cuvântarea de deschidere a fost ținută de tov. Remus Bucșa, prim-secretar al Comitetului municipal Cluj al P.C.R. și primar al orașului. El a amintit faptul că în 1974 se sărbătoreau 30 de ani de la eliberarea de sub fascism și se desfășurau pregătirile pentru Congresul al XI –lea al Partidului, iar Clujul aniversa 1850 de ani de la ridicarea la rangul de municipiu.

Dezvelirea grupului statuar a fost realizată efectiv de tov. Ștefan Mocuța, prim secretar al Comitetului Județean Cluj al Partidului Comunist Român și președinte al Consiliului Județean.

Evenimentul inaugurării a fost marcat de discursul prof. univ. acad. Ștefan Pascu, rectorul Universității „Babeș-Bolyai”, care a ținut o cuvântare despre evenimentul istoric petrecut în urmă cu 190 de ani, Răscoala din 1784, o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă.

Bibliografie

  1. Iuliu Buta, Mihaela Bodea, Nicolae Edroiu, Ghid de oraş – Cluj-Napoca, Bucureşti, Editura Sport Turism, 1989, p.85.
  2. Felavatták a Horea—Cloşca—Crişan emlékművet, în „Igazság”, anul 35, nr.183, 4 august 1974, p.1.
  3. Ilie Călian, La Cluj, un nou monument: „Horea, Cloșca și Crișan” de Ion Vlasiu, în: „Steaua. Revistă a Uniunii Scriitorilor”, Cluj, anul XXV, nr. 8, august 1974, p.59.