De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Ştefan Braborescu/Radu Stanca. – Bucureşti : Meridiane, 1965, 74 p.

Volumul aduce în faţa cititorilor pentru început, o succintă fişă biografică, pentru ca apoi să se concentreze pe reconstituirea carierei lui Ştefan Braborescu. Oscilând la începuturi între poezie şi teatru, frecventând cercuri literare ale vremii, publicând poezii, avea să facă în cele din urmă carieră în teatru.

În reconstituirea lui Radu Stanca îl regăsim, astfel, la Teatrul din Craiova, apoi la Iaşi şi în cele din urmă la Cluj. În anul 1923, Braborescu, acum pe deplin matur, stăpân pe toate mijloacele de expresie ale artei sale, avea să dea curs invitaţiei lui Zaharia Bârsan, transferându-se la Teatrul din Cluj, unde de la începutul activităţii sale a cumulat sarcinile de actor şi regizor.

Sunt prezentate şi comentate piese montate şi roluri prin care Ştefan Braborescu a cucerit publicul clujean. În stagiunea 1938-1939, într-un moment în care atinsese culmile carierei sale şi avea încă multe de oferit publicului clujean, Braborescu, avea să fie pensionat. Cu toate acestea, avea să însoţească Teatrul Naţional din Cluj în refugiu, la Timişoara. După 1944, el a fost din nou solicitat ca regizor, apoi ca actor în cadrul Teatrului Muncitoresc din Timişoara, contribuind de această dată mai mult ca profesor la formarea de noi generaţii de artişti. În anul 1950 avea să revină din nou la Cluj, atât ca actor al Teatrului Naţional, cât şi ca profesor la Institutul de teatru.

Radu Stanca s-a stins din viaţă în decembrie 1962, la numai trei zile după finalizarea acestei lucrări. Ştefan Braborescu, citind manuscrisul, avea să facă câteva confidenţe editorului, care au fost cuprinse în volum.

Acesta mai conţine felicitări adresate de personalităţi ale vremii, cu ocazia aniversării a 75 de ani de viaţă ai actorului. La final, este ataşată Fişa de creaţie a artistului Ştefan Braborescu, cuprinzând rolurile jucate, dar şi piesele regizate.

Volumul conţine fotografii alb-negru.