De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Inaugurarea Dispensarului Societății Principele Mircea pentru Protecția Copiilor în România, din cartierul Mănăștur

Societatea Principele Mircea pentru Protecția Copiilor în România a fost fondată la București în anul 1919, din inițiativa și sub protecția reginei Maria, iar filiala clujeană a societății și-a început activitatea în anul 1920, sub președinția Lucreției Barbul.

Cea mai importantă realizare a filialei clujene a fost Dispensarul deschis în cartierul Mănăștur, la 10 iunie 1923. Acesta și-a concentrat demersurile pe lupta contra mortalității infantile, care atingea în acest cartier de muncitori și țărani procentul de 21%. Activitatea a început cu o singură zi de consultație pe săptămână, programul fiind ulterior extins la patru zile pe săptămână, fiind înregistrați zilnic pentru consultații un număr de 20-40 de copii.

Analiza cauzelor nivelului ridicat al mortalității infantile din cartier a arătat că, majoritatea mamelor din Mănăștur, muncitoare în diferite fabrici, treceau copiii după doar două luni pe alimentație mixtă sau îi înțărcau. În absența mamelor, micuții erau lăsați în grija bătrânilor sau a altor copii ai familiei, care se ocupau de alimentarea sugarilor. Apoi, puține familii aveau câte o vacă și acces la lapte bun, majoritatea procurându-l din comerț. Nu în ultimul rând, sterilizarea laptelui se realiza în condiții precare.

Ca urmare, s-a trecut la adoptarea de măsuri de urgență. În cazul copiilor suferinzi de o boală mai serioasă, s-a cerut fabricilor să ofere concedii mamelor pentru a-i îngriji și alăpta și la fel, în caz de debilitate a sugarului, s-a creat posibilitatea prelungirii concediului de alăptare, până la înțărcarea copilului. Dar tot mai mult s-a impus necesitatea deschiderii unei bucătării de lapte sterilizat în cadrul dispensarului, care s-a realizat în 1925.

Impactul activității dispensarului s-a dovedit benefic asupra evoluției mortalității infantile. Deja în 1924, mortalitatea în rândul copiilor prezentați la dispensar a fost de 14%, în timp ce pentru restul, procentul se ridica la 21%.

[modifică] Bibliografie

  1. Ghizela Cosma, Romanian Women’s Activism in Cluj during the Interwar Years, în „Territorial Identity and Development”, nr. 2, Autumn, 2022, p. 13-14.