De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Ducesa de Atholl, la Cluj

Katharine Marjory Stewart-Murray, ducesă de Atholl, s-a născut în 1874, în Scoția. A studiat la Wimbledon High School și a absolvit Colegiul Regal de Muzică. A fost activă în serviciul social scoțian și în administrația locală, iar în 1912 a servit în „Highlands and Islands medical Service Commitee”. A fost o adversară a dreptului de vot pentru femei, Leah Leneman descriind-o ca "un vorbitor-cheie la cea mai importantă demonstrație anti-sufragistă scoțiană", care a avut loc în 1912. În 1913, a devenit vicepreședintă a filialei Ligii Anti-Sufragiste din Dundee. În ciuda acestei opoziții față de acordarea dreptului de vot femeilor, în 1924, ea a devenit a treia femeie aleasă în Camera Comunelor din partea Partidului Unionist Scoțian. A fost secretară parlamentară a Comisiei pentru educație (1924-1929) și delegată, în 1925, la Liga Națiunilor.

În 1931, ea a publicat The Conscription of a People, o analiză în care, pe 200 de pagini, a criticat procesul de colectivizare, taberele de lucru și poliția secretă din Uniunea Sovietică. După ce Hitler a publicat în 1935 Mein Kampf, ea a avertizat că, niciun un om de stat modern nu și-a exprimat atât de clar și surprinzător ambițiile. Astfel, Katharine Atholl a devenit un cunoscut critic al regimurilor totalitare, care au început să se răspândească în Europa.

Conștientă de necesitatea susținerii de către Marea Britanie a statelor supuse atacului revizionist, de vulnerabilitatea lor în fața agresiunii naziste și de fragilitatea forțelor lor prodemocratice, ducesa de Atholl, însoțită de Lady Layton și Miss Rathbone, a întreprins o vizită în România, Yugoslavia și Cehoslovacia. În România, ducesa a venit la invitația Grupării Femeilor Române.

Invitatele au ajuns mai întâi la București, unde au fost primite de Rege, de Patriarh, de reprezentanții Parlamentului și ai Grupării Femeilor Române.

Clujul a făcut și el o grandioasă primire oaspetelor. Ducesa de Atholl, Lady Layton şi Miss Rathbone, însoțite de Alexandrina Cantacuzino, președinta Grupării Femeilor Române, au fost primite la gară, la 15 februarie, de o mare mulțime. Orchestra C.F.R. a intonat imnul României și Angliei și au fost oferite mai multe buchete de flori. Cuvântul de bun venit a fost rostit de primarul Clujului, Nicolae Drăganu.

La ora 11.00 dimineața, în sala Tetrului Național, splendid împodobită și unde frumusețea costumelor populare dădea un aspect impresionant, de solemnitate întrunirii, s-a ținut ședința festivă, prezidată de Alexandrina Cantacuzino. Au vorbit Sofia Meteș în numele femeilor române din Ardeal, P.S.S. Episcopul Nicolae Colan în numele bisericii ortodoxe, P.S.S. Episcopul Iuliu Hossu în numele bisericii române unite, prof. Nicolae Drăganu în numele Universității, prof. Ion Lupaș în numele Ligii Antirevizioniste și prof. Grimm în numele Societății Anglo-Române.

La ora 13.00, în saloanele Cercului Militar, s-a organizat un banchet cu participarea oficialităților, ale unor personalități politice și culturale locale. După banchet, a urmat vizitarea Catedralei Ortodoxe și a mai multor instituții de educație și cultură din Cluj. Seara, la orele 21.00, în saloanele Cercului Militar, a avut loc o serată muzicală, la care a fost invitată o mare parte a elitei Clujului.

A doua zi dimineața, oaspetele au plecat din Cluj spre Praga, însoțite până la frontieră de doamnele Alexandrina Cantacuzino și Sofia Meteș.

[modifică] Bibliografie

  1. Ducesa de Atholl, la https://en.wikipedia.org/wiki/Katharine_Stewart-Murray,_Duchess_of_Atholl
  2. „Viața ilustrată”, Anul IV, nr.3, Cluj, martie 1937, p.22.
  3. Ducesa de Atholl vizitează România/Ion Chelcea, în Gazeta ilustrată, Anul VI, nr. 1-2, ian.-febr. 1937, p.3-6