De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Difuzarea primei emisiuni a Studioului de Radio Cluj (15.03.1954)

Prin Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 439 din 1952 se dispune înființarea unor studiouri de radio la Cluj, Timișoara și Craiova. Pe baza acestei hotărâri, prin Decizia nr. 38 din 28 octombrie 1952 a Comitetului de Radio de pe lângă Consiliul de Miniștri al R.P.R., Ludovic Rațiu este numit în funcția de președinte al Comitetului Regional de Radio Cluj. În 1953, Studioul poartă denumirea de Direcția Regională de radio și este subordonat Direcției Generale a Radiodifuziunii Române.

În faza de organizare, primul sediu provizoriu al Studioului a fost pe strada Dr. Petru Groza, nr. 9 (azi Bulevardul Eroilor, colț cu strada Bolyai), sediu preluat de la corespondentul pentru Cluj al Radiodifuziunii Române, Eliza Bradu. Ulterior, în încercarea de a se găsi un sediu corespunzător, s-a optat pentru clădirea de pe strada Rákoczi 60 (azi strada Eremia Grigorescu), fost casă a profesorului ginecolog Cristea Grigoriu. După amenajare, clădirea cuprinde un studio mai mare în care se puteau înregistra piese de teatru, concerte ale unor soliști acompaniați de formații instrumentale, piese muzicale interpretate de formații corale și un studio mic pentru crainici. În subsol au fost amenajate două cabinete de ascultare-fonotecare și s-a conceput un spațiu bine izolat climateric pentru fonotecă. Dotarea tehnică era formată din: 4 magnetofoane, câte două în fiecare studio, cu câte o masă de mixaj, 2 magnetofoane pentru ascultare-fonotecare, un aparat de conectare fonică electronică și electrică, 4 magnetofoane de teren.

De la început, cea mai dificilă operațiune a fost recrutarea gazetarilor și configurarea unei redacții cu activitate în două limbi: română și maghiară, din cauză că nu existau persoane care să aibă cunoștințe în jurnalism radiofonic. Prin urmare, au fost inițiate stagii de pregătire în studiourile radiodifuziunii centrale. Crainicii au fost selectați dintre studenții Institutului de Artă Dramatică din Cluj. În februarie 1954, au fost realizate la Cluj un număr de 3-4 programe experimentale, în direct, în paralel intrând în funcțiune și Stația de emisie de la Jucu.

Debutul radioului teritorial în Transilvania are loc în data de 15 martie 1954, orele 16, „când în eter răzbate anunțul Aici Cluj”. La eveniment participă Mihai Roșianu, adjunctul Ministrului culturii, demnitari de partid și ai administrației regionale, oameni de știință, scriitori. Festivitățile au fost sincronizate în așa fel încât între orele 16.00 și 17.00 întreaga asistență să asculte în direct prima emisiune în limba română, continuată între orele 17.00 și 18.00 cu primul program în limba maghiară. Potrivit cotidienelor locale, emisiunile au cuprins variate reportaje din diverse domenii de activitate din regiunea Cluj, dar și din regiunile Baia Mare, Oradea și Regiunea Mureș Autonomă Maghiară.

Dacă în martie 1954 au fost difuzate 2 ore de program, durata zilnică a acestuia crește treptat, ajungând, în ianuarie 1980, la 7 ore și 30 de minute. Din nefericire, în 12 ianuarie 1985, regimul comunist a dispus întreruperea emisiei, care a fost reluată abia în 22 decembrie 1989.

[modifică] Bibliografie

  1. Primăveri hertziene : Radio Cluj 45.- Cluj-Napoca : Napoca Star, 1999, 184 p.
  2. Microfonul cu cerneală / Cornel Udrea (coord.). - Cluj-Napoca : Napoca Star, 2009, 239 p.