De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Iulian Pop, primul primar român al Clujului

La 18 ianuarie 1919, a fost numită o delegație pentru preluarea administrației orășenești, în frunte cu Iulian Pop care, în 19 ianuarie 1919, a preluat funcția de primar al Clujului.

Iulian Pop, primul primar român al Clujului, era originar din Buhuși (azi Vâlcele), județul Someș, fiu al preotului greco-catolic Alexandru Pop și al Aureliei. A avut doi frați: primul decedat la vârsta de 12 ani, al doilea, Valeriu, a fost avocat și personalitate politică a timpurilor. A urmat Gimnaziul superior de stat din Gherla și dreptul la Univesitatea din Cluj și Budapesta, susținând și un doctorat în științe juridice. Apoi, a profesat avocatura la Târgu Mureș și Bistrița.

[modifică] Activitatea primăriei clujene în perioada mandatului lui Iulian Pop

Din 19 ianuarie 1919 până în 13 aprilie 2023, Iulian Pop a fost primar al orașului Cluj. Primul obiectiv al mandatului său a fost instaurarea administrației românești în Primărie, contribuind la derularea acestui proces și în alte instituții clujene: școli, poliție, jandarmerie, justiție, Universitate, Teatrul Național etc. A doua problemă pe care a trebuit să o rezolve a fost cea a locuințelor pentru noii angajați ai instituțiilor de stat. Astfel, în ianuarie 1922, primăria a atribuit un număr de 254 de loturi de casă: o parte, la capătul străzii Andrei Mureșanu, alta în cartierul Grigorescu și pe strada Fabricii de Zahăr, din care 55 de loturi erau pentru angajații Primăriei.

Iulian Pop, în calitatea sa de primar, a avut multe preocupări privind modernizarea Clujului, unele realizate, altele rămase la nivelul intențiilor. La începutul anului 1922, s-a publicat și derulat un concurs pentru proiectarea unui pod peste Someș (Podul din Piața Mihai Viteazul), inițiativă care nu a fost dusă mai departe, dar podul s-a construit în cele din urmă în anii 1930-1932. Pentru încurajarea construcțiilor, s-a întocmit un regulament prin care clădirile noi erau scutite de impozit 10 ani, se reduceau anumite taxe, se facilita cumpărarea unor materiale de construcții, regulamentul conținând și unele norme generale de urbanism. În anul 1922, s-a aprobat și Statutul Apeductului și canalizării orașului. În același an, s-a schimbat denumirea Pieței Sf. Gheorghe în Gheorghe Sion, care a fost declarat cetățean de onoare al orașului, în urma donației consistente făcute Bibliotecii Universitare. Apoi, pentru încurajarea și dezvoltarea asociațiilor sportive românești, în februarie 1922, Primăria a intrat ca membru fondator al asociațiilor sportive Victoria și Universitatea. În anul 1921, a avut loc dezvelirea statuii Lupa capitolină în Piața Unirii, statuie donată orașului de primarul Romei. Nu în ultimul rând, în anul 1922, a apărut primul număr al revistei orașului, „Administrația”. La toate acestea s-au adăugat lucrări curente, obișnuite: de reparare a școlilor, gădinițelor, modernizarea străzilor, extinderea rețelei de apă și canalizare, a abatorului comunal, refacerea și extinderea ștrandului din Parcul Central, repararea și modernizarea spitalelor.

Pentru activitatea depusă în fruntea orașului, Regele Ferdinand i-a acordat lui Iulian Pop ordinul Steaua României în grad de ofițer, iar orașul, recunoscător, a așezat în cinstea sa o placă comemorativă pe clădirea primăriei vechi, dezvelită la 19 ianuarie 2000.

[modifică] Bibliografie

  1. Lazăr Marian, Primarii Clujului. 1919-2012, vol. 1, Cluj-Napoca, [s. n.], 2013, p.35-38