De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins


[modifică] 90 de ani de la deschiderea liniei aeriene București – Cluj

Primul aeroport clujean a fost înființat în lunca râului Someșul Mic, la o distanță de 8 km de centrul orașului, în 15 decembrie 1917, din ordinul Ministerului Apărării Regale Maghiare. În anul 1918, anul Marii Uniri, pe acest aeroport au început primele activități militare, care s-au desfășurat și în următorii ani. Baza militară din Someșeni-Cluj a fost dotată cu avioane de tip Brequet și Potez, dedicate acțiunilor militare de recunoaștere, misiunilor de cercetare și activităților de fotometrie, realizate de Grupul II de Aviație și Informație.

Dezvoltarea transportului aerian în regiune s-a datorat poziționării strategice, dezvoltării economice a Clujului și intereselor politice. Astfel, începând cu anul 1932, vechiul aeroport militar din Someșeni a devenit Aeroportul Civil Cluj, din ordinul Ministerului Industriei și Comerțului din România. Din luna aprilie a anului 1932, au fost operate primele zboruri ocazionale destinate transportului de pasageri, pe ruta Cluj-București, cu avioane de tip Farman-Goliath, dotate cu două motoare și având o capacitate de 10 locuri.

În data de 1 mai 1933, a fost deschisă cursa aeriană București – Cluj, operată de Liniile Aeriene Române de Stat – L.A.R.E.S, prima companie naţională de transport aerian, înfiinţată de către statul român în 1930. Zborurile erau efectuate cu avioane de tip Junkers 13, cu o capacitate de 5 locuri. Durata zborului era de 2 ore și un sfert, avioanele decolând lunea, miercurea și vinerea la 7.30 de pe aeroportul Băneasa și aterizând la Someșeni la ora 9.45. Plecarea din Cluj spre București avea loc în zilele de marți, joi și sâmbătă la ora 7.30, sosind la București fără escală la 9.45. Prețul unui bilet era de 782 lei, în care intra şi prima de asigurare, ceea ce înseamna că voiajul cu avionul costa cu 100 lei mai puţin decât cel cu trenul la clasa a II-a. Biletele de călătorie şi orice alte informaţii se puteau obţine zilnic de la biroul Subcentrului de Exploatare L. A. R. E. S. Cluj, Calea Dorobanţilor 6, între orele 9-13 şi 15-18.

Festivitatea de inaugurare a liniei aeriene Cluj – Bucureşti, pentru transportul de pasageri, bagaje, mărfuri şi postă, a avut loc la Aeroportul Someşeni în data de 2 iunie 1933, în prezența reprezentanţilor autorităţilor: prefectul Liviu Dan și primarul municipiului Cluj, dr. Victor Deleu.

La 11 septembrie 1933, aeroportul clujean a fost declarat Aeroport Vamal Internațional, primele zboruri internaționale fiind operate de compania C.S.A. Czech Airlines, pe ruta Praga – Cluj – București, cu avioane de tip Avia-Focker, cu o capacitate de 8 locuri. În cursul aceluiași an, începe angajarea personalului care să deservească aceste linii aeriene și pentru transportul călătorilor din oraș la aeroport. În anii ce au urmat, au fost deschise rute noi, cum ar fi: Moscova- Cluj – Praga, Cluj – Satu-Mare, Cernăuți – Cluj – Arad. La sfârșitul anilor 1930, personalul aeroportului crește de la 6 angajați, în anul 1934, la un număr de 16, în 1939, an în care a fost inaugurat terminalul de pasageri.

Dezvoltarea Aeroportului clujean a continuat pe parcursul anilor, acesta devenind una dintre porțile aeriene importante al României. La 20 decembrie 2010, Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj a atins pentru prima dată în istoria sa pragul de 1 milion de pasageri, pentru ca, șapte ani mai târziu, la 21 septembrie 2017, să fie atinsă și cifra de 2 milioane de pasageri. Între anii 2017-2019, a fost atins traficul record de 3 milioane de pasageri, care au călătorit spre 45 de destinații din 20 de țări, cu zboruri operate de 10 companii aeriene.

La sfârșitul anului 2021, Aeroportul Internațional Cluj a fost desemnat cel mai bun aeroport din Europa, la categoria „sub 5 milioane de pasageri anual”, la Gala premiilor Consiliului Internațional al Aeroporturilor, care a avut loc la Geneva.

[modifică] Bibliografie

  1. Aviația clujeană/coord. Laurențiu Buzenchi. - Cluj-Napoca: Editura Casa Cărții de Știință, 2019.
  2. Aviația civilă. În: „Gazeta ilustrată”, anul II, nr.5, mai 1933, p.104
  3. www.airportcluj.ro – accesat la 1 august 2022.