De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] A doua vizită a împăratului Francisc Iosif I la Cluj

Francisc Iosif I (1830-1916) a fost împărat al Austriei din casa de Habsburg, rege al Ungariei și Boemiei, rege al Croației, mare duce al Bucovinei, mare principe de Transilvania, marchiz de Moravia, mare voievod al Voeivodatului Serbia etc. Domnia sa de 68 de ani (1848-1916) a fost a treia ca durată între domniile din Europa.

Îmbrăcat în uniformă de general, monarhul a sosit cu trenul regal, fiind întâmpinat la gară de oficialități. Convoiul oficial, s-a îndreptat spre centru orașului, de-a lungul străzii Horea. La capătul acesteia și începutul străzii Regele Ferdinand a trecut pe sub un arc împodobit, realizat de către firma Maetz Frigyes, pe vârful căruia a fost așezată o statuie Hungaria din ghips.

Monarhul a fost cazat în palatul Bánffy, unde, pentru acest eveniment, au fost amenajate 29 de camere.

În dimineața zilei de 23 septembrie, Francisc Iosif a primit delegațiile venite să-și prezinte omagiile. După amiază, a vizitat casa Matia, Spitalul Carolina, Academia de Comerț, Colegiul Reformat etc.. După cină, a participat la teatru la spectacolul A falu rossza.

În 24 septembrie, monarhul a fost prezent la slujba celebrată de episcopul Lönhart. A urmat un nou tur al orașului cu vizitarea Colegiului Unitarian, a Universității. După amiază, și-a făcut apariția la serbarea populară de la Poligonul de tir [Lövölde]. După cină, s-a îndreptat spre gară, de unde, la 9 seara a pornit spre Budapesta.

[modifică] Bibliografie

  1. Francisc Iosif I la https://ro.wikipedia.org/wiki/Franz_Joseph_al_Austriei, accesat la 24 octombrie 2018.
  2. Kolozsvár a századok sodrában. Várostörténeti kronológia/Gaal György, Cluj-Napoca, Kriterion, 2016, p. 95-96.