De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Înființarea Clubului Haggibor

Mai multe asociaţii sportive evreieşti au fost înființate în oraşe transilvănene, exprimând oarecum unul dintre principalele obiective ale mişcării sioniste, şi anume dezvoltarea unei noi şi viguroase generaţii de evrei. Astfel de cluburi sportive au ființat la în Satu Mare (Bar-Kohba, înfiinţată în 1920), Sighetu Marmaţiei (Samson), Arad (Hakoah), Timişoara (Ka-dima), Oradea (Maccabea) şi Braşov (Ivria). Înfiinţarea lor a fost inspirată de ideea promovată de Max Nordau şi de imaginea lui despre Muskeljudentum. Ele ofereau un teren propice pentru crearea coeziunii de grup. Sportul şi organizarea pe baze etnice a evreimii, pe de o parte, şi propagarea imaginii evreului mândru şi viguros, pe de altă parte, reprezentau adaptarea unui ideal sionist apărut mai devreme, în secolul al XIX-lea, la condiţiile din Transilvania. Idealul avea antecedente și la nivel internaţional. Cluburile sportive evreieşti au început să se înmulţească după cel de-al şaselea congres sionist de la Basel (1903). Înainte de Primul Război Mondial existau în toată lumea mai mult de o sută de asemenea cluburi. Naşterea Haggibbor şi a altor cluburi sportive evreieşti din Transilvania făcea parte din acelaşi proces ce se derula la nivel global.

Clubul Haggibor a fost înfiinţat la Cluj, la 22 martie 1920, de scriitorul Giszkalai János, medicul dr. Knöpfler Bernát şi liderul sionist Chaim Weissburg. Ministerul de Interne a aprobat statutul asociaţiei în acelaşi an, astfel încât Haggibbor a devenit o asociaţie sportivă înregistrată oficial. Primul preşedinte al clubului a fost dr. Fischer József. În anul 1930, preşedinte al clubului a devenit dr. Erös Vilmos.

Chiar în primii ani de la înfiinţare a apărut ideea de a construi o bază sportivă care să găzduiască toate sporturile practicate de sportivii clubului. Primul rezultat concret al ideii s-a materializat în 1922, când clubul Haggibbor a cumpărat un teren adecvat pentru construirea bazei sportive în strada Andrei Mureşanu.

Prima înfiinţată a fost secţia de fotbal. Au urmat secţia de gimnastică, cea de box, turism, naţie, polo, tenis, scrimă. Între 1934-1937, jucătorii de tenis de masă ai Haggibor au cucerit de patru ori titlul naţional. Secţia de scrimă a participat la competiţii naţionale şi internaţionale, în 1935, la Tel-Aviv, echipa ocupând locul trei în cadrul unei competiţii organizate aici, iar la individual, Erös László a obţinut medalia de bronz.

Delegaţii Haggibbor şi ai celorlalte organizaţii sportive ale evreilor din Transilvania s-au întrunit la Cluj în data de 4 decembrie 1921 şi au hotărât să înfiinţeze departamentul transilvănean al Federaţiei Mondiale a Sportului Evreiesc Maccabi. Departamentul făcea parte din Federaţia Română Maccabi cu sediul la Cluj.

[modifică] Bibliografie

  1. Lőwy Dániel, A téglagyártól a tehervonatig : Kolozsvár zsidó lakosságának története, Kolzsvár, Erdélyi Szépmives Céh, 1998, p.37.
  2. Killéni András, A kolozsvári sportélet életrajzi gyűjteménye (1818-1918), Kolozsvár, Ábel Kiadó, 2006, p.30.
  3. Gidó Attila, Două decenii. Evreii din Cluj în perioada interbelică, la https://docplayer.hu/83166064-Gido-attila-doua-decenii-evreii-din-cluj-in-perioada-interbelica.html
  4. Asociații, cluburi, societăți sportive sau/și cultural sportive, la http://www.anst.gov.ro/documente/documente/165-304%20Sports%20Clubs,%20Associations%20and%20Societies.pdf