De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Johannes Brahms și Joachim József la Cluj

Johannes Brahms (1833-1897) a fost un compozitor romantic german, care a trăit cea mai mare parte a vieții sale la Viena. Mulți l-au considerat „succesorul” lui Beethoven, iar prima sa simfonie a fost descrisă de Hans von Bülow drept a zecea a lui Beethoven (supranume folosit și astăzi). Cât despre locul compozitorului în istoria muzicală, posteritatea l-a plasat între cei trei mari „B” ai compozitorilor germani — Bach, Beethoven și Brahms. În ce îl privește pe Joseph Joachim (1831-1907), acesta a fost un violonist, compozitor, dirijor și pedagog maghiar, colaborator apropiat al lui Johannes Brahms. Este considerat unul dintre cei mai importanți violoniști ai secolului al XIX-lea.

Curiozitatea lui Brahms pentru “îndepărtata Transilvanie” a fost trezită de povestirile impresarului vienez, Ignaz Kugel, dar dorința de a întreprinde un turneu în Transilvania i-a fost stârnită de soția lui Joachim, Amalia, originară din Sibiu. Brahms tocmai finalizase Concertul pentru vioară în primăvara anului 1878, concert dedicat prietenului său, celebru violonist la vremea aceea, Joseph Joachim, iar acest turneu a însemnat şi un bun prilej de promovare a lucrării. Astfel, în postura pianistului acompaniator, Brahms l-a însoţit pe Joachim în voiajul artistic, în cadrul căruia au poposit la Timișoara, Sighișoara, Brașov, Sibiu și Cluj.

În gara din Cluj s-a petrecut scena devenită obişnuită a întâmpinării festive de către primar şi membrii Conservatorului. Duo-ul muzician a fost cazat la Hotelul Corona.

În seara concertului din 23 septembrie, în rândurile publicului, ...erau prezente şi personalităţi din împrejurimi, în număr atât de mare cum numai la concertul lui Liszt au mai fost.

Banchetul organizat de Conservator în sala mică a Casei de concerte, a adunat pe lângă elita muzicală şi teatrală, reprezentanți ai administrației: prefectul și primarul Simon Elek, contele Kálman Eszterházi. Oaspeţii s-au delectat cu un program muzical oferit de orchestra lui Salamon Johann ce l-a impulsionat pe Joachim să ţină un emoţionant toast referitor la originile lui maghiare. Comitetul Conservatorului de muzică, numindu-l membru de onoare pe Joachim, cu un an în urmă, îi pregătise cu ocazia concertului înmânarea diplomei, iar compania de renume a lui Brahms a determinat Comitetul ca, în ultimul moment, să îi ofere şi lui aceeaşi distincţie.

La plecare au fost conduşi la gară de membrii Comitetului Conservatorului, printre care se afla şi savantul Brassai Samuel.

[modifică] Bibliografie

  1. Turneul lui Johannes Brahms în Transilvania (1879)/Cosmina Cornea la https://www.societateamuzicala.ro/societateaculturala/turneul-lui-johannes-brahms-in-transilvania-1879, accesat la 22 oct. 2018
  2. Transivania – un portret muzical. Turneul lui Brahms-Joachim din 1879/Otilia Badea la http://ligaoamenilordeculturabontideni.blogspot.com/2011/05/transilvania-un-portret-muzical-turneul.html, accesat la 22 oct. 2018