De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Inaugurarea Casei Radio din Cluj (29.12. 1967)

Casa Radio
Casa Radio

Cluj-Napoca este unul dintre orașele mari din România care dispune de un post public teritorial de radio. Istoria acestei instituții media începe în 1954, când postul funcționa într-un cadru de provizorat pe str. Rakoczi, nr. 60, actuala str. Eremia Grigorescu, din cartierul Grigorescu.

Discuțiile privind dezvoltarea postului de radio datează din jurul anului 1960, prin acordarea unor sume de bani, la început mai mici, apoi tot mai mari, pentru construirea unei clădiri destinate în exclusivitate activităților de radio. Obstacolele ivite pe parcurs, de la necesitatea unei documentații stufoase de construcție, până la fondurile insuficiente, au fost, în cele din urmă, surmontate prin acceptarea politică a proiectului în decembrie 1965, permițând organizarea imediată a șantierului.

Pentru alegerea locației noii clădiri, care avea să se numească generic Casa Radio, existau două variante, una pe str. Republicii, cealaltă la capătul str. Donath, în cartierul Grigorescu, în prelungirea str. Rakoczi. Cum accesul pe prima stradă, pe timp de iarnă, putea să pună probleme mașinilor, s-a ales varianta a doua, unde topografia locului indica o livadă și o căsuță dărăpânată, care trebuiau, însă, expropriate. La delimitarea terenului s-a ținut cont și de o eventuală construcție, într-un viitor care nu era precizat, a unui Studio de Televiziune, lucru rămas, de altfel, fără nicio realizare până astăzi.

După numeroase sincope de-a lungul perioadei de executare a lucrărilor, marcate, din nou, de fonduri financiare insuficiente, de un du-te-vino Cluj-București, de intervenții la anumite instituții, dar și de lucrări prost realizate, s-a reușit, la 29 decembrie 1967, inaugurarea noului sediu al studiolui teritorial de radio Cluj, sub denumirea consacrată până astăzi de Casa Radio.

Primele emisiuni au fost difuzate din ianuarie 1968, după o verificare a întregii aparaturi electronice, dispunându-se de un studio mare de înregistrări muzicale, de unul pentru cele teatrale, de alte studiori mai mici și de mai multe încăperi pentru regia tehnică și control. Casa Radio mai dispunea de o bibliotecă, 3 fonoteci, o centrală telefonică, 25 de birouri pentru redacție și administrație, încăperi pentru depozitarea instrumentelor muzicale și altele.

Între 1972 și 1985, aici a funcționat și Studioul TVR Cluj, redeschis în ianuarie 1990, fiind unul dintre motivele pentru care astăzi clădirea este mai degrabă cunoscută ca fiind sediul TVR Cluj, decât cel al Radioului Cluj.

[modifică] Bibliografie

  1. Primăveri hertziene. Radio Cluj 45, Cluj-Napoca, Editura Napoca Star, 1999;
  2. Udrea, Cornel (coord.), Microfonul cu cerneală, Cluj-Napoca, Editura Napoca Star, 2009;
  3. https://ro.wikipedia.org/wiki/TVR_Cluj/, link consultat în 10.10.2016;