De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Prima vizită a împăratului Francisc Iosif I la Cluj

Francisc Iosif I (1830-1916) a fost împărat al Austriei din casa de Habsburg, rege al Ungariei și Boemiei, rege al Croației, mare duce al Bucovinei, mare principe de Transilvania, marchiz de Moravia, mare voievod al Voeivodatului Serbia etc. Domnia sa de 68 de ani (1848-1916) a fost a treia ca durată între domniile din Europa.

În anul 1852, Împăratul Francisc Iosif a întreprins o călătorie în Ungaria și Transilvania urmărind cunoașterea la fața locului a realităților vastului imperiu, dar și pentru a facilita succesul politicii Curții Vieneze.

La 3 august 1852, împăratul a ajuns la Cluj. În Someșeni alaiul imperial a trecut printr-o poartă triumfală. Un spalier de oameni îmbrăcați de sărbătoare flancau drumul. Împăratul a ajuns călare în oraș unde a trecut din nou pe sub o poartă triumfală. Un mare steag imperial și portretul împăratului au fost puse pe clădirea primăriei aflată în centrul orașului.

A fost întâmpinat de primar care a rostit câteva cuvinte, iar împăratul a răspuns, cei prezenți aclamându-l cu strigăte de Trăiască. Între timp, se auzeau salvele de tun trase de pe Cetățuie. Numeroase delegații i-au prezentat omagii. În continuare, împăratul a participat la slujbă, după care s-a cazat la palatul Bánnfy.

A doua zi, împăratul a participat la exercițiile militare de la Someșeni, a vizitat spitalul, judecătoria, grațiind trei învinuiți. După amiază, a oferit audiențe, primind diverse delegații. Seara, monarhul a participat la spectacolul de operă Nabucodonosor. Ploaia ce s-a dezlănțuit, cu toate că a creat greutăți iluminării orașului, nu a împiedicat marșul cu făclii, care a numărat 500 de participanți.

În ziua următoare, monarhul a părăsit Clujul și apoi Transilvania, încheind periplul său.

[modifică] Bibliografie

  1. Câteva aspecte ale vizitei Împăratului Francisc Iosif în Transilvania în vara anului 1852/Lóránd Mádly, p.369, la https://www.academia.edu/11102775/M%C4%82DLY_-_C%C3%A2teva_aspecte_ale_vizitei_%C3%8Emp%C4%83ratului_Francisc_Iosif_%C3%AEn_Transilvania_din_vara_anului_1852?auto=download, accesat la 25 oct. 2018
  2. Francisc Iosif I la https://ro.wikipedia.org/wiki/Franz_Joseph_al_Austriei, accesat la 24 octombrie 2018.
  3. Intrarea împăratului Francisc Iosif în 1852 în Transilvania. Discurs și reprezentare/ Petre Din, lahttps://docs.google.com/file/d/0BzdXfLqAImOhNEFSWVhQWk5BTGM/view, accesat la 25 oct. 2018.
  4. Kolozsvár a századok sodrában. Várostörténeti kronológia/Gaal György, Cluj-Napoca, Kriterion, 2016, p. 71-72.