De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Dezvelirea grupului statuar Școala Ardeleană (30.06.1973)

Grupul statuar Școala Ardeleană
Grupul statuar Școala Ardeleană

Grupul statuar Școala Ardeleană, a fost dezvelit la Cluj, la 30 iunie 1973, în dreptul intrării principale a Universității Babeș-Bolyai, pe strada Mihail Kogălniceanu, nr. 1. Monumentul a luat locul Lupei Capitolina, care a stat pe amplasamentul respectiv între anii 1967-1973.

A fost realizat de sculptorul clujean Romulus Ladea (1901-1970), ale cărui opere de artă împodobesc numeroase localități ale României, printre care și Clujul. Dintre acestea pot fi amintite: bustul lui Horia din Albac, monumentul Horia, Cloșca și Crișan din Alba Iulia, bustul lui Simion Bărnuțiu din Zalău, bustul lui Avram Iancu de la Baia de Criș, Mihai Eminescu, Ion Creangă, Lucian Blaga, Liviu Rebreanu, Ion Agârbiceanu din Cluj etc.

Compoziția reprezintă trei personalități ale mișcării iluministe Școala Ardeleană (de la dreapta la stânga): Samuil Micu (1745-1806), Gheorghe Șincai (1754-1816) și Petru Maior (1761-1821). Este un omagiu adus Școlii Ardelene - mișcare culturală românească de la sfârșitul secolului XVIII și începutul secolului XIX - care a contribuit la emanciparea spirituală și politică a românilor transilvăneni. Prin operele lor - dintre care merită a fi amintite Istoria și lucrurile și întâmplările românilor a lui Samuil Micu, Hronica românilor și a mai multor neamuri aparținând lui Gheorghe Șincai, precum și Istoria pentru începutul românilor în Dachia scrisă de Petru Maior - reprezentanții Școlii Ardelene au intenționat să trezească conștiința națională a românilor. Ei au susținut originea latină a poporului român precum și latinitatea limbii române. De asemenea, au reușit introducerea alfabetului latin, în locul scrierii chirilice.

Creația sculpturală în bronz, este așezată pe un soclu placat cu travertin, incluzând și spațiu pentru flori. În față, pe o placă de marmură se află o inscripție cu numele și anii de viață a celor trei personalități reprezentate. Grupul statuar are o înălțime de 3 metri.

[modifică] Bibliografie

  1. Cluj-Napoca : ghid de oraș . – București : Editura Sport-Turism, 1989, ISBN 973-41-0043-2, p. 86
  2. A Kolozsvári Farkas utca : Művelődéstörténeti barangolás / Vincze Zoltán . – Kolozsvár:Stúdium Könyvkiadó, 2003, ISBN 973-643-038-3, p. 33