De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Primirea familiei regalei

Clujul s-a pregătit pentru această nouă primire a familiei regale a României, care a ajuns la Cluj în 31 ianuarie. Încă în ajun, orașul a fost împodobit cu drapele tricolore, ghirlande de brad și arcuri de triumf pe care se puteau citi urări de bun venit, cu stâlpi pe care era prinsă stema țării. De la 8.00 dimineața până în 2 februarie la 19.00 seara, a fost oprită circulația. Familia regală sosită la Cluj pentru a participa la serbările inaugurale ale Universității, a fost cazată la hotelul New York. Seara, Primăria orașului Cluj a oferit un banchet în onoarea înalților oaspeți și a Guvernului, precum și a reprezentanților universităților străine prezenți la Cluj.

[modifică] Activitățile oficiale inaugurale ale Universității

A doua zi, în data de 1 februarie, au început activitățile oficiale. În cadrul ședinței solemne desfășurată în Aula Universității, regele Ferdinand a ținut un discurs și și-a anunțat decizia de a dărui un fond de 400.000 de lei, al căror dobândă urma să se întrebuințeze la înființarea pe lângă Universitate a unui Institut pentru studiul istoriei României. La încheierea acestei festivități, în aplauze, suveranul României a părăsit Aula și Universitatea, însoțit până la automobile de suita regală, de reprezentanții corpului diplomatic, oficialitățile civile și militare românești și de întreaga asistență ce participase la solemnitatea inaugurală.

A urmat un banchet oferit de rectorul Universității, moment festiv precedat de prezentarea corpului profesoral în fața înalților oaspeți. Alături de rectorul Sextil Pușcariu, regele Ferdinand a susținut o nouă alocuțiune.

După banchet, oaspeți și gazde s-au îndreptat spre Teatrul Național, unde a avut loc o reprezentație de gală în cinstea solemnei inaugurări a Universității Daciei Superioare. Străzile din centrul orașului erau înțesate de oameni, orășeni și țărani veniți din împrejurimi, în port național. La terminarea spectacolului, mii de oameni așteptau la ieșirea din teatru, cei mai mulți cu torțe aprinse care dădeau un aspect de feerie străzilor și caselor acoperite cu zăpadă. Mulțimea s-a organizat apoi într-un cortegiu și, cu muzică, a parcurs străzile și piețele orașului.

Seara, oaspeții au participat la un nou banchet oferit de ministrul instrucțiunii publice.

[modifică] Programul zilei de 2 februarie

În dimineața zilei de 2 februarie, s-a desfășurat o vizită la Universitate, la clinici și laboratoarele acestora, la Biblioteca Universitară. La ora 11.00, a avut loc în Piața Centrală defilarea trupelor din garnizoană în prezența regelui și a Alteței Sale Regale Carol, principele moștenitor, prilej cu care regele a împărțit decorații. A urmat o masă la comandamentul militar din Cluj și un nou spectacol de gală la teatru. După acesta, familia regală a fost condusă spre gară cu tot onorul.

[modifică] Bibliografie

  1. Viața universitară clujeană interbelică/Stelian Neagoe, Cluj-Napoca, Dacia, 1980, p.125 – 144.
  2. 80 de ani de administrație românească la Cluj-Napoca, vol. I, Cluj-Napoca, 1999, p.30.