De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare
Volumul se deschide cu studiul introductiv, A Református Kollégium félezredik éve fele tart (Colegiul Reformat se apropie de cinci sute de ani), semnat de Szőcs Géza și cuprinde istoricul a două instituții școlare reformate.

Reconstituirea istoriei Colegiului Reformat (A Kolozsvári Református Kollégium története) are la bază o abordare cronologică, începând cu anul 1557, până în zilele noastre. În cadrul acesteia sunt incluse momente importante legate de evoluția așezământului, a infrastructurii, bunurilor, donațiilor, bibliotecii, tipografiei, a unor aspecte administrative, a claselor, curriculei, a corpului profesoral.

De o manieră asemănătoare este reconstituită și istoria Gimnaziului Reformat de Fete din Cluj (A Kolozsvári Reformótus Leánygimnázium története). Sunt redate în ordine cronologică momentele cele mai importante din trecutul acestei instituții de învățământ, care surprind aspecte administrative, legate de infrastructură, regulament de funcționare, bibliotecă, număr eleve, discipline studiate, examene. La final este prezentată lista directorilor gimnaziului între anii 1919-1948 (Leánygimnázium igazgatói 1919-1948 közöt). Reconstituirea prezintă aparat critic.

În anexe se regăsesc fotografii color ale unor profesori ai Colegiului Reformat.