De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Amintirile mele despre Erich Bergel/Gheorghe Muşat. – Ed. a 3-a rev.. – Cluj-Napoca : Risoprint, 2008, 373 p. ISBN 978-973-751-884-2

Cuvântul înainte la cea de-a treia ediţie a acestei lucrări memorialistice este semnat de Hans Bergel. În comparaţie cu celelalte două, ediţia a treia a cărţii aduce un supliment important de informaţii, fiind însoţită ca şi cea de-a doua ediţie de un CD, cu fragmente din concerte dirijate de Erich Bergel.

Primul capitol, Amintiri… amintiri… evocă aspecte biografice şi momente importante din activitatea profesională a lui Erich Bergel din perspectiva autorului, legat printr-o puternică relaţie de prietenie cu acesta. Capitolul cuprinde şi documente, corespondenţă, afişe, programe ale unor concerte, relevante în conturarea carierei şi vieţii lui Erich Bergel.

Al doilea capitol, de corespondenţă, este intitulat Scrisori, fragmente din scrisori şi vederi adresate mie de către Erich Bergel.

Fragmente din articole publicate în presă, sunt adunate în capitolul Aprecieri ale criticii muzicale din ţară şi din străinătate.

Un alt capitol evocă Revenirea lui Erich Bergel la Cluj, după 20 de ani... În legătură cu aceasta, în următorul capitol, Erich Bergel din nou la Cluj!, este redat un interviu cu Erich Bergel, publicat în ziarul Atlas nr. 53 în decembrie 1990, consemnat de Ioan Danciu. După această dată, Erich Bergel a revenit cu regularitate în România şi în special la Cluj, fiind onorat cu mai multe distincţii: Cetăţean de Onoare al oraşului Cluj-Napoca, Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, al Universităţii de Muzică din Bucureşti, fiind ales şi director onorific al Filarmonicii de Stat „Transilvania”.

Într-un alt capitol, Gheorghe Muşat povesteşte Despre înregistrări. Deşi Bergel evita înregistrarea concertelor sale, există mai multe înregistrări din concerte la care face referire Gheorghe Muşat.

Capitolul Maestrul şi discipolul său evocă relaţia dintre Cristian Mandeal şi Erich Bergel, boala acestuia din urmă şi trecerea sa în eternitate. Cinstirea memoriei lui Erich Bergel, este reflectată în capitolul După trecerea în eternitate.

Addenda cuprinde: Erich Bergel şi Arta Fugii de Bach, Gânduri despre muzică ale lui Erich Bergel, Ecouri despre apariţia cărţilor de analiză asupra „Artei Fugii” de Erich Bergel, Fragmente din scrisori referitoare la cărţile de analiză asupra „Artei fugii”, Dialoguri muzicale (Ede Terény-Erich Bergel, Arta fugii, „Un prilej de a ne regăsi,, Maestrul Cristian Mandeal despre Bach şi Erich Bergel), Mărturii (Cornel Ţăranu, Petre Zbârcea, Sabin Pautza), Amintiri din sala de concert. Nu în ultimul rând sunt cuprinse aici: Ecouri la prima ediţie a „Amintirilor mele despre Eriche Bergel”şi Ecouri la ediţia a doua a „Amintirilor mele despre Erich Bergel”.

Volumul se încheie cu Indice alfabetic de nume.

Acesta mai cuprinde o scurtă biografie a autorului Gheorghe Muşat interpret, pedagog şi mânuitor al condeiului, semnată de Bujor Dânşoreanu.

În volum sunt inserate şi fotografii alb-negru, documente personale, de presă, afişe, programe ale unor concerte.