De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Date biografice

n. 1864 - d. 1924, Cluj. Proprietar de tipografie.

Nepot al lui George Barițiu, la îndemnul unchiului său, George Barițiu, a întemeiat prima tipografie pusă exclusiv în serviciul cauzei românești. Deschisă în Hunedoara, la Orăștie, prima tipografie românească îi avea colaboratori pe intelectualii locului, în frunte cu Ioan Mihu, banca Ardeleană și personalități locale implicate în susținerea învățământului românesc.

Stabilit la Cluj, în acord cu interesele naționale ale românilor care impuneau înființarea unei tipografii în acest oraș, Petre Barițiu a instalat aici o nouă tipografie cu mașini moderne. Astfel, în 1904, pe strada Horea, la nr. 64 (astăzi clădirea nu mai există) s-a înființat la Cluj tipografia Carmen a lui Petre Barițiu. Aici, în decursul anilor, s-au tipărit mii de cărți, broșuri și gazete în limba română. Singura publicație românească care apărea pe atunci la Cluj, Răvașul lui Elie Dăianu, înființată în 1903, se tipărea la Gherla. Din 1904 până în 1910 aceasta avea să se tipărească la Cluj, la tipografia Carmen, Petru Barițiu devenind editor și redactor responsabil. Tot la tipografia sa au mai apărut ulterior și revistele românești Orizontul, Solia satelor, Cuvântul Adevărului, Noi, Orientul nostru. Aici s-a tipărit și lucrarea lui Nicolae Iorga O alegere de episcopi moldoveni, în 1907, prima lucrare a sa tipărită în Transilvania înainte de 1918.

În timpul primului război mondial a fost internat la Sopron ca mulți alți intelectuali români. În toamna lui 1918, a participat activ la evenimentele din Cluj, tipărind manifestele politice ale lui Amos Frâncu. A fost, de asemenea, ales delegat al cercului Electoral I Cluj pentru Marea Adunare Națională de la Alba Iulia.

A fost membru și vicepreședinte al Reuniunii Comercianților, Industriașilor și Meseriașilor Români din Cluj.

În 1924, la moartea sa, soția sa Maria a preluat conducerea tipografiei Carmen.

[modifică] Bibliografie

  1. Clujeni ai secolului 20 : dicţionar esenţial. - Cluj-Napoca : Editura Casa Cărţii de Ştiinţă, 2000, p.29. ISBN 974-686-102-3
  2. Clujenii și Marea Unire/Daniela Comșa, Eugenia Glodariu, Maria M. Jude. – Cluj-Napoca, 1998, p.47-49. ISBN 973-0-00724-1