De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Bio-bibliografia lui George Vâlsan : 1885-1935/Tiberiu Morariu, Vintilă Mihăilescu. – Cluj : Tipografia „Cartea Românească”, 1937, 52 p.

Partea de text, intitulată George Vâlsan 1885-1935, contribuţie a lui Vintilă Mihăilescu, este Lecţia de deschidere citită la 1 noiembrie 1935 la Facultatea de Litere Bucureşti, publicată cu unele mici modificări şi adnotări. Sunt conturate laturi ale personalităţii lui George Vâlsan, primele manifestări intelectuale, incluzând aici poezii, nuvele, schiţe. Astfel, nu întâmplător, lucrările sale de geografie împletesc descrierea poetică cu expunerea sobră, ştiinţifică, autorul considerând că Vâlsan a făcut poezie şi geografie, conştient şi de una şi de cealaltă. Metoda de lucru a geografului, s-a bazat pe documentare completă, armonizarea formei cu fondul, meticulozitate. Este urmărită apoi problematica cercetărilor sale: geografie fizică, geografie umană, etnografie, geopolitică şi nu în ultimul rând probleme didactice, de educaţie şi politică socială.

Această schiţă de portret a geografului George Vâlsan, este urmată de bibliografia lucrărilor sale, precedată de Lista periodicelor amintite în bilbiografie la care a colaborat George Vâlsan. Bibliografia scrierilor lui George Vâlsan a fost întocmită în cadrul Seminarului de Bibliografie generală de sub conducerea lui Ioachim Crăciun, la Facultatea de Litere a Universităţii din Cluj. Bibliografia este structurată pe mai multe părţi: Periodice conduse de George Vâlsan, Studii şi articole, Cărţi didactice. Cursuri universitare. Metodologie geografică, Recenzii şi dări de seamă, Poezii, Proză, Varia. În cadrul fiecărei părţi, semnalările bibliografice sunt ordonate cronologic, şi în cazul operei ştiinţifice şi tematic.

La final, a fost cuprinsă varianta în limba franceză a textului semnat de Vintilă Mihăilescu şi Addenda : Lucrări postume apărute în anii 1938-1942.