De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Istoricul clădirii

Pe actuala stradă Constantin Daicoviciu, nr. 2, (fosta stradă Bástya/ a Bastionului) din Cluj-Napoca se află o clădire în care funcționează Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, clădire cunoscută și după numele primului proprietar al acesteia, maiorul Dániel Petrichevich-Horváth, descendent al unei vechi familii aristocratice croate.

La începutul secolului al XIX-lea, acesta și-a ridicat o casă mare, cu două etaje, în interiorul zidurilor cetății, dorind ca aceasta să fie un loc de atracție pentru boema culturală a Clujului. Casa a trecut ulterior în posesia avocatului János Rucska, care a lăsat-o moștenire Colegiului Reformat din Cluj.

După înființarea Universității „Francisc Iosif” la Cluj în 1872, clădirea a fost dată în chirie Institutului de Arheologie al universității, iar în 1925 a fost cumpărată de statul român pentru universitatea românească. În 1963, aici a fost înființat Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, continuând tradiția muzeală a casei Petricevich-Horváth.

[modifică] Detalii arhitecturale

Clădirea este desfășurată pe trei nivele, cu o curte interioară și încăpătoare, cu aspect de grădină, dar în care sunt expuse diferite piese mari din piatră, provenite din epocile antică și medievală. Pe interiorul curții, accesul la cele două etaje este asigurat de balcoane lungi. La exterior, se remarcă stilul neoclasic al construcției, în care elementele principale sunt ferestrele mari, verticale, deasupra cărora se află casete orizontale cu motive florale și geometrice. De asemenea, un motiv arhitectural care iese în evidență este friza dintre etaje, dar și balconul de pe colțul din dreapta al clădirii, ceea ce crează impresia unei clădiri cu două fațade principale.

[modifică] Bibliografie

  1. György Gaal, Cluj-Napoca. Ghid turistic, istoric, cultural, Baraolt-Cluj-Napoca, Editura Tortoma-Asociația Kolozsvar Tarsaság, 2014, p. 97. ISBN 978-973-8995-17-8.
  2. Ștefan Pascu, Istoria Clujului, Cluj-Napoca, I.P. Cluj, 1974, p. 258.