De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Castles & fortresses in Transylvania : Cluj county = Castele şi cetăţi din Transilvania : judeţul Cluj/ Liviu Stoica, Gheorghe Stoica, Gabriela Popa. – [s. l.] : [s. n.], 2008. – 126 p. : il. color. ISBN 978-973-0-05364-7

Volumul prezintă, în limba engleză şi în limba română, castelele şi cetăţile din judeţul Cluj, sub forma unor trasee sugerate (11). Volumul începe cu o Introducere, si cu o hartă a judeţului Cluj pe care sunt localizate castelele şi cetăţile amintite.

Sunt înfăţişate, astfel: Castelul Bánffy (sau Versailles-ul Transilvaniei) de la Bonţida şi Castelul Bánffy (sau Castelul neoclasic eclectic) de la Răscruci, Castelul Kemény (sau Castelul cu foişor) de la Jucu de Sus, Cetatea medievală (Cetatea Martinuzzi) din Gherla, Castelul Wass (Castelul în alb şi negru) din Ţaga, Castelul Beldi (Castelul neoclasic) din Geaca, Castelul Kornis (Castelul cu inorogi) din Mănăstirea, Cetatea lui Petru Rareş din Unguraş, Cetatea chazarilor din Cuzdrioara, Castelul Haller (Castelul cu scoici) din Coplean, Castelul Bánffy (Castelul cu un turn) din Borşa, Castelul Teleki (Castelul cu turn de vânătoare), Cetatea comitatului din Dăbâca, Castelul Bocskai (Castelul principelui) din Aghireşu, Cetatea râului Secuieu din Bologa, Muzeul „Octavian Goga” (Castelul poeziei) din Ciucea, Castelul episcopal din Gilău, Cetatea Fetei din Floreşti, Castelul Jósika-Mikes-Széchen (Castelul neogotic) din Săvădisla, Cetatea vânturilor din Liteni, Cetatea medievală (Cetatea din Turda-Veche) din Turda, Castelul Kemény-Bánffy (Castelul de lângă Arieş) din Luncani, Cetăţeaua Mare şi Cetăţeaua Mică (Cetatea lui Balica) din Cheile Turzii, Cetatea vămii de sare din Moldoveneşti, Cetatea medievală (Cetatea breslelor) din Cluj, Cetăţuia (Cetatea în formă de stea) din Cluj şi Cetatea de pe Someş de la Cluj-Mănăştur.

Volumul se încheie cu două reconstituiri: Castelul Haller şi Cetatea de la Liteni, cu câteva Legende, cu o listă cu conducători ai Transilvaniei şi cu un Glosar de termeni.