De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare
Contemporanii și urmașii despre Iuliu Hațieganu/Antologie și prefață de Ștefan Blăjan. - Cluj-Napoca : Editura Dacia, 1985, 266 p.

Iuliu Hațieganu (1885 – 1959) a fost unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți profesori ai Universității din Cluj, în perioada interbelică, creator de școală medicală de interne, academician și frate al omului politic țărănist Emil Hațieganu. Om vizionar și bun organizator, Iuliu Hațieganu a adunat în jurul său o seamă de mari specialiști, precum Victor Babeș, Victor Papilian, Emil Racoviță, Iacob Iacobovici, Titu Vasiliu și alții, fiind cel care, cu fonduri proprii sau din colecte publice, a creat un parc pentru mișcarea sportivă a tinerilor din Cluj, parc care astăzi îi poartă numele.

Cartea se deschide cu o Introducere și o Notă asupra ediției, în care autorul antologiei elogiază personalitatea remarcabilă a marelui profesor clujean, recunoscut nu doar ca specialist, ci și ca prieten al pacienților săi.

Consistența lucrării omagiale e cuprinsă în două mari părți: Biografie și Portret Spiritual și Mărturii de la A la Z. Prima parte e alcătuită din portretele făcute savantului clujean de către foști studenți, colaboratori, prieteni și pacienți. Dintre aceștia, putem aminti pe Tiberiu Spârchez, Iacob Bădilă, Valeriu Bologa, Octavian Fodor, Ștefan Hărăguș. Unele dintre aceste portrete sînt mai mari, altele mai mici ca dimensiuni, însă toate descriu marele prestigiu și exemplu dat de Iuliu Hațieganu.

Partea a doua, cuprinde mărturiile a și mai multor personalități clujene, colegi de universitate sau foști studenți, care l-au cunoscut pe primul decan al Facultății de Medicină din Cluj. Dintre acestea, se disting cele ale lui Ion Agârbiceanu, Tudor Arghezi, Constantin Daicoviciu, Leon Daniello, Octavian Fodor, Onisifor Ghibu, Crișan Mircioiu, Aurel Dragoș Munteanu, Nagy Istvan, revista Transilvania, revista Patria, Tribuna etc. Capitolul mai cuprinde două calupuri mari de fotografii cu Iuliu Hațieganu, în diverse ipostaze și în compania a diverse personalități clujene sau din toată România, inclusiv ca membru al guvernul român în perioada interbelică.

Încheierea volumului este realizată printr-un Epilog, o Bibliografie selectivă și un Indice de nume, pentru identificarea mai facilă a numelor menționate în lucrare.