De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Date biografice

n. 29 aug. 1887, Blaj – d. 25 oct. 1973. Pianistă, profesor universitar.

Cornelia-Irina (Nelly) Deac a fost fiica pr. prof. Aron Deac și al Corneliei Deac (născută Nistor). A urmat școala primară și gimnazială la Blaj, apoi Liceul de fete – teoretic din localitate. Din copilărie a dovedit aptitudini artistice, studiul pianului începându-l în familie cu mama sa. Primele concerte le-a susținut la Blaj la diverse reuniuni ale societății blăjene.

La 11 mai 1909, Cornelia Deac s-a căsătorit la Blaj cu dr. Ioan Victor Vancea – descendent în linie directă al Mitropolitului Ioan Vancea de Buteasa, cu care a avut doi copii: un băiat, Caius și o fetiță, Iulia. În anul 1912, cei doi s-au separat, pentru ca abia în 1919 să se pronunțe divorțul. După acesta, Cornelia Deac a revenit la numele de domnișoară pe care l-a purtat până la sfârșitul vieții, Cornelia (Nelly) Deac.

Cornelia Deac s-a mutat cu cei doi copii la Cluj, unde a aprofundat studiul pianului, între anii 1914-1918 studiind la Conservatorul maghiar din Cluj. Aici l-a avut ca îndrumător pe prof. Lavotta Rezső Rudolf, personalitate marcantă a lumii muzicale maghiare, dirijor, compozitor, istoric muzical și director al Conservatorului. Cornelia Deac a studiat apoi la Budapesta obținând licența.

Răspunzând invitației prof. Lavotta Rezső Rudolf, Cornelia Deac și-a început cariera didactică la Conservator, ca profesoară la catedra de pian. A devenit o distinsă şi foarte apreciată profesoară de pian, fiind aleasă, cu aprobarea Consiliului Dirigent, la iniţiativa prof. dr. Gheorghe Dima, a prof. dr. Tiberiu Brediceanu, precum şi a prof. dr. Augustin Bena, să facă parte ca membru din primul corp profesoral al Conservatorul de Muzică din Cluj, înfiinţat în anul 1919. Alături de Cornelia Deac, primii profesori numiţi de Consiliul Dirigent au fost Augustin Bena, Ana Voileanu-Nicoară, Ilie I. Sibianu, Romulus Cionca, Nicu Theodorescu, Ionel Crişan, Lelia Popovici. În anul 1924, a fost confirmată și numirea definitivă a Corneliei Deac ca profesoară la Catedra de pian a Conservatorului. Practic întrega sa activitate s-a derulat în continuare la Conservatorul din Cluj, unde a contribuit la formarea mai multor generații de tineri muzicieni. Între studentii ei, student preferat i-a fost și muzicologul, compozitorul și dirijorul clujean Anton Ronai, care i-a purtat, la rândul său, o venerație cu totul specială.

Chiar și în perioada refugiului de la Timișoara, din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Cornelia Deac s-a dăruit cu aceeași pasiune profesiei pe care a îmbrățișat-o și pe care a slujit-o aproape jumătate de veac.

După pensionare, în jurul anului 1960, s-a mutat la Deva, unde fiica sa Iulia Russu (n. Vancea) era la rândul ei profesoară de pian la Școala de muzică de 7 ani cu clase de arte plastice. Deși aflată deja la o vârstă înaintată, Cornelia Deac a predat și ea aici, ca profesor suplinitor, până în anul 1965. S-a stins din viață la vârsta de 86 de ani, lăsând în urmă amintirea unei figuri emblematice pentru epoca de pionierat a învățământului superior de artă românesc din Transilvania.

[modifică] Bibliografie

  1. Caius Vancea, Bogdan Vancea, Prof. univ. Cornelia-Irina (Nelly) Deac, (manuscris)
  2. Prof. Cornelia Deac, în Szigethy Iosif, Monografia Clujului, vol. III, Cluj, Tipografia „Victoria”, 1939, p.280.