De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Date biografice

Născut la 9 apr. 1942, Turda – decedat la 7 apr. 1989, Cluj-Napoca. Urmează liceele „Emil Racoviță” și „George Barițiu” din Cluj (1959), iar după absolvire, Facultatea de Chimie a Universității „Babeș-Bolyai” (1964).

[modifică] Activitate

După terminarea studiilor superioare, Horia Demian a lucrat în cadrul Facultății de Farmacie și a celei de Medicină generală, ca asistent universitar și șef de lucrări, obținând, în același timp, un doctorat în chimie. A publicat zeci de studii științifice în reviste naționale și internaționale.

Însă, numele său este cunoscut mai ales pentru activitatea de sportiv, întinsă pe cca 20 de ani, ca jucător de baschet al echipei clujene „Universitatea” Cluj. A fost liderul acestei echipe și multiplu coșgheter național. A adunat 165 de prezențe în echipa națională de baschet a României, cu care a participat la patru ediții ale Campionatelor Europene, în 1961, 1963, 1965 și 1967, reușind, la cea din urmă, desfășurată în Finlanda, o clasare pe locul cinci, cea mai bună din istorie pentru echipa României.

După terminarea activității de jucător, și-a continuat activitatea sportivă ca antrenor la „U” Cluj. După moartea sa prematură, Sala Sporturilor din Cluj-Napoca a primit, ca omagiu adus sportivului devotat, numele lui Horia Demian.

Apreciat pentru eleganța și corectitudinea jocului, fostul mare baschetbalist clujean a fost supranumit „Prințul fair-play”-ului, fiind ales de către clujeni ca cel mai bun baschetbalist clujean din istorie și, totodată, printre primii cinci mari baschetbaliști români ai secolului trecut.

[modifică] Bibliografie

  1. Personalități clujene (1800-2007) : dicționar ilustrat / Dan Fornade. – Cluj-Napoca: Editura Casa Cărții de Știință, 2007, p. 182. ISBN ISBN 973-35-0414-93.
  2. https://wikicro.icu/wiki/Horia_Demian/ consultat la 9 dec. 2022.