De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Date biografice

Născut la 15.09.1920 la Viena, decedat la 10.07.2007 la Cluj-Napoca, Răzvan Givulescu a fost un cunoscut paleontolog-paleobotanist român, membru de onoare al Academiei Române. Cu studii liceale la Oradea, studii superioare la Facultatea de Științe din Cluj și București, a obținut titlul de doctor în geologie cu teza Cercetări neologice în bazinul neogen al Borodului (1949). A participat la specializări în paleobotanica terțiarului la Berlin, Bonn, Budapesta, Dresda și Praga.

[modifică] Activitate științifică și didactică

Răzvan Givulescu a urcat toate treptele învățământului universitar, de la asistent (1945) până la cea de conferențiar (1952) la Catedra de Geologie, Facultatea de Științele Naturii din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, apoi la cea de profesor universitar (1968-1982) în cadrul Institutului Pedagogic, devenit ulterior Institutul de Învățământ Superior din Baia Mare.

Ca cercetător, Răzvan Givulescu a fost preocupat de studiul Bazinului neogen al Borodului, de studiul Cretacicului superior din acest bazin, descoperind și studiind numeroase culcușuri de plante fosile, ceea ce a contribuit la îmbogățirea cunoștințelor asupra paleoflorei României prin metode noi de cercetare. Între realizările sale științifice se numără și descoperirea de noi familii, genuri și specii ale florei kainozoice din România, pentru care a și fost citat de numeroase ori în literatura de specialitate. De asemenea, a contribuit la cunoașterea și îmbogățirea florei fosile a Terțiarului european cu excepționale flore fosile din Transilvania.

[modifică] Opera

Studiul paleobotanic al Bazinului Borodului ; Geologie și paleontologie; Flora pliocenă de la Cernițel; Flora Miocenului superior de la Chiuzbaia; Turbăriile fosile din Terțiarul României; Flora oligocenă superioară din Bazinul Petroșani; Istoria pădurilor fosile din Terțiarul Transilvaniei; Flora liasică de la Anina; Macro și micro flora oligocenă de la Cernești-Aghireș.

[modifică] Bibliografie

  1. Fornade, Dan. Personalități clujene. Dicționar ilustrat (1800-2007). -Cluj-Napoca: Casa Cărții de Știință, 2007, p. 229.