De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Date biografice

Născut la 9 mai 1937, în orașul Cluj, Ionel Haiduc este astăzi unul dintre cei mai mari chimiști români, profesor universitar, membru al Academiei Române, instituție pe care, de altfel, a și condus-o între 2006 și 2014.

Studiile primare le-a făcut la școala „Ioan Bob” din Cluj, iar studiile secundare la Liceul „Emil Racoviță, din același oraș, terminând ca șef de promoție. A urmat cursurile Facultății de Chimie în cadrul Universității „Victor Babeș”, absolvindu-le în 1959, după care a obținut, la Moscova, în cadrul celebrului Institut „M.V. Lomonosov”, titlul de doctor în chimie, în anul 1964.

De le terminarea facultății și până în prezent, activitatea didactică și științifică a lui Ionel Haiduc s-a desfășurat, aproape în exclusivitate, în cadrul Facultății de Chimie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. De-a lungul carierei sale, profesorul Haiduc a avut mai multe stagii postdoctorale și de cercetare în SUA, devenind profesor la doar 36 de ani, iar după 1990, a fost, timp de 4 ani, Rector al UBB Cluj și vicepreședinte al Consiliului Național al Rectorilor din România. În 2013 a prezentat punctul de vedere al Academiei Române față de proiectul Guvernului României în privința dezvoltării zonei miniere de la Roșia Montană, argumentând științific, efectele economice și de mediu, nocive, pentru întreaga zonă.

Activitatea sa științifică acoperă mai multe domenii, între care chimia coordinativă și organometalică, chimia supramoleculară, chimia ciclurilor anorganice, activitatea biologică a compușilor metalici (inclusiv activitatea anti-tumorală), nomenclatura și sistematizarea în chimia anorganică. Contribuțiile de pionierat în domeniul chimiei organometalice, de-a lungul a 35 de ani, au condus la dezvoltarea unei puternice școli în acest domeniu la Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică din Cluj-Napoca.

Personalitate recunoscută în țară și străinătate, Ionel Haiduc este autorul a 9 cărți de referință în chimia modernă și a sute de studii și articole în reviste prestigioase de specialitate. De pildă, cartea Chimia Compușilor Metalorganici a servit ca unica sursă de informații timp de mai mulți ani studenților români și a reprezentat începutul sistematic al chimiei organometalice în România. Varianta extinsă în limba engleză, publicată cu J.J. Zuckerman (Basic Organometallic Chemistry), rămâne o carte de referință pentru mulți studenți din întreaga lume. De asemenea, și cea mai recentă carte publicată, Supramolecular Organometallic Chemistry (avându-l ca și coautor pe F. Edelmann), cu o prefață scrisă de Jean-Marie Lehn, laureat al premiului Nobel - descrie nu numai o arie majoră a chimiei, dar și interfața între chimie, biologie, fizică și știința materialelor.

A fost distins cu numeroase premii și titluri: Premiul „Gheorghe Spacu” oferit de Academia Română în 1974, Humboldt Forschungsaufenthalt (1997), Gauss Professorship, Göttingen Academy (1998-1999), Premiul „Pro Colaboratione”, Academiei de Științe din Ungaria, Filiala Debrecen (1999), Diploma de Onoare, Presidiul Academiei de Științe a Moldovei (1999), Membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei (2002), Membru ales, Academia Europaea (London) (2002), Doctor Honoris Causa, Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi”, Iași (2002), Doctor Honoris Causa, Universitatea Politehnică din Timișoara (2004), Premiul Societății Române de Chimie (2004), Premiul Nenițescu-Criegee acordat de Societatea Germană de Chimie și Academia Română (2005), Membru de onoare al Academiei de Științe din Ungaria (2007), distins cu Ordinul „Steaua României” (în 2000 cu gradul de Mare Ofițer, în 2006 cu gradul de Mare Cruce) și în 2006 „Ordinul de Onoare” de Președintele Republicii Moldova. La 15 martie 2011, Patriarhul Daniel Ciobotea al Bisericii Ortodoxe Române i-a acordat Crucea patriarhală pentru mireni președintelui Academiei Române, Ionel Haiduc.

Valoarea excepțională a profesorului Haiduc a fost recunoscută pe plan internațional prin alegerea ca membru în comitetul științific a 9 reviste din țară și străinătate, membru IUPAC, membru al International Council of Main Group Chemists și Alliance of the Universities for Democracy, a fost invitat ca visiting professor în SUA, Brazilia, Spania, Germania, Mexic și Singapore.

[modifică] Opera

Supramolecular Organometallic Chemistry, (în colab.) 1999, Organometallics in Cancer Chemotherapy, vol. 2. Transition Metal Compounds, (în colab.) 1990, Organometallics in Cancer Chemotherapy, vol. 1. Main Group Metal Compounds, (în colab.) 1989, The Chemistry of Inorganic Homo - and Heterocycles, 2 vol., (editor) 1987, Chimia compusilor metalorganici, 1974, Basic Organometallic Chemistry, (în colab.) 1985, The Chemistry of Inorganic Ring Systems, 2 vol., 1970, Introducere in chimia ciclurilor anorganice, 1960,

[modifică] Bibliografie

  1. Fornade, Dan, Personalități clujene (1800-2007). Dicționar ilustrat, Cluj-Napoca, Casa Cărții de Știință, 2007, p. 246-247. ISBN 978-973-133-101-0;
  2. Colceriu, Cristian, Personalități clujene contemporane. Oameni-biografii-confesiuni, vol I., Cluj-Napoca, Editura Limes, 2005, p.91-98. ISBN 973-726-100-X;
  3. http://adevarul.ro/life-style/stil-de-viata/ionel-haiduc-academician-toata-viata-fost-sir-coincidente-fericite-1_50ba01167c42d5a663af3b15/index.html/ consultat la 23.dec. 2016;