De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Date biografice

n. 4.06.1925, Marghita, jud. Bihor – d. 7.07.1985 Târgu Mureş, jud. Mureş.

Actor, regizor, cadru didactic universitar.

A urmat clasele primare la Marghita şi Tăşnad, după care şi-a continuat studiile liceale la Oradea, mai întâi la Liceul Teoretic Emanoil Gojdu, apoi la Liceul Evreiesc din Oradea.

În anul 1944 a fost deportat împreună cu întreaga familie. Din ghetoul de la Şimleul Silvaniei, a ajuns la Auschwitz, Mauthausen, apoi Ebensee, el fiind singurul supravieţuitor al familiei. Întors în anul 1945 la Tăşnad, după o lungă perioadă de convalescenţă, s-a înscris anul următor la Academia de Muzică şi Teatru din Cluj, fiind admis la profilul arta actoriei.

Dragostea faţă de teatru şi-a manifestat-o încă din copilărie, talentul său fiind remarcat încă din studenție. S-a angajat la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, unde a început să profeseze, paralel cu continuarea studiilor. În anul 1948 s-a înscris şi la cursurile de regie de la academie. A obținut licența în actorie în anul 1950, iar în anul 1952 şi pe cea în regie.

După absolvire s-a mutat la Baia Mare unde, în anul 1953, alături de alţi absolvenţi de teatru, a fondat secţia maghiară a teatrului băimărean. Între anii 1953-1960 a fost director de teatru şi regizor la Baia Mare, apoi la Satu Mare. În anul 1960 şi-a dat demisia, începând a perioadă de căutare în care a încercat să-şi găsească propriul stil şi posibilităţi de perfecţionare. Între anii 1961-1963 şi-a câştigat existenţa din montări ocazionale. S-a angajat în cele din urmă ca prim-regizor la teatrul din Târgu Mureş unde avea să rămână timp de zece ani. Şi-a început şi cariera de profesor în cadrul Institutului Teatral Szentgyörgyi István şi a montat primele sale piese pentru secţia română a teatrului din Târgu Mureş. A început să regizeze şi în străinătate, dar şi la alte teatre din ţară.

În anul 1975 a preluat conducerea Teatrului Maghiar de Stat din Cluj ca prim-regizor. A fost perioada în care a înregistrat cele mai mari succese. A lucrat în străinătate, a continuat să regizeze spectacole şi în ţară, a regizat scurt-metraje şi emisiuni de televiziune, a fost membru în juriul a numeroase festivaluri internaţionale de teatru.

După 1989, secţia maghiară a Teatrului de Nord, fondată de el la Baia Mare şi mutată apoi la Satu Mare, i-a preluat numele (Trupa Harag György), iar Teatrul Maghiar de Stat din Cluj organizează Zilele Comemorative Harag György.

[modifică] Bibliografie

  1. Fornade, Dan. Personalităţi clujene (1800-2007). Dicţionar ilustrat. - Cluj-Napoca : Casa Cărţii de Ştiinţă, 2007, p.249. ISBN 973-686-102-3
  2. Harag György, http://ro.wikipedia.org/wiki/Gy%C3%B6rgy_Harag, accesat la 5 dec. 2014
  3. Harag György életrajzi kalendárium, http://www.huntheater.ro/oldal.php?soid=35, accesat la 5 dec. 2014