De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Date biografice

N. 15 mai 1720, Schemnitz, Austria – d. 14 aprilie 1792, Viena.

Profesor iezuit, fondator al primului Observator Astronomic din Cluj, director al Observatorului Astronomic din Viena, membru al Academiei Regale Suedeze de Științe. S-a născut într-o familie foarte numeroasă, de origine germană, în zona slovacă a imperiului habsburgic. Intrat de foarte tânăr în rândurile iezuiților, Hell face studii de filosofie la Universitatea din Viena (1740-1743), apoi matematice, sub îndrumarea savantului Erasmus Fröhlich, ajungând să fie atras de astronomie. Între 1747 și 1751 urmează studii teologice la Viena, la sfârșitul cărora este hirotonit ca preot catolic.

[modifică] Activitatea

Activitatea sa constă în special în predarea matematicii și a observațiilor și cercetărilor astronomice pe care le-a întreprins încă de foarte devreme pentru a determina distanța dintre Pământ și Soare. După câțiva ani de profesorat în Slovacia natală și intrarea în rândul preoțimii, Maximilian Hell a fost numit profesor la Universitas Claudiopolitana din Cluj (fosta Academia Claudiopolitana, urmașa colegiului iezuit din 1581 și actuala UBB) între 1753 și 1755, perioadă în care a pus bazele Observatorului Astronomic din Cluj. Trimiterea lui la Cluj avea ca scop consolidarea academică a colegiului catolic aflat sub protecția ordinului iezuit. Aici a continuat munca lui Nicolas Ianosi, realizând un nou proiect pentru turnul astronomic pentru care au fost aduse instrumente performante de la Viena. Din păcate, nu a reușit să vadă observatorul funcțional, pentru că a fost rechemat la Viena pentru a prelua conducerea Observatorului Astronomic Imperial. Proiectul său privind observatorul astronomic a fost dus la bun sfârșit de către Nandor Hartman, profesor de matematică la aceeași instituție clujeană între 1755 și 1769.

Astfel, devenit unul din cei șapte profesori ai Academiei clujene, Maximilian Hell poate fi numit printre marile personalități universitare care au predat la Cluj, cu un impact semnificativ asupra științelor exacte de la noi.

[modifică] Publicații

  • Elementa algebrae Joannis Crivellii magis illustrata et novis demonstrationibus et problematibus aucta. - Vindobona (Viena), 1745
  • Compendia varia praxesque omnium operationum arithmeticorum. - (1755)
  • Elementa Mathematicae. - 1755
  • Ephemerides astronomicae ad meridianum Vindobonemsem (Efemeride astronomice pentru meridianul Vienei). - 1757
  • Elementa arithmeticae numericae et literalis seu algebrae. - 1761
  • Transitus Veneris per discum Solis anni 1761 — Die astronom. 5. Junii * Calculis definitus et methodis observandi illustratus. - Viena, 1762
  • Observatio transitus Veneris ante discum Solis. - 1770

[modifică] Afilieri și onoruri

  • Membru al Academiei Regale Daneze de Științe și Litere
  • Membru al Academiei din Trondheim
  • Membru corespondent al Academiei Franceze de Științe
  • Denumirea unui crater selenar și a unui asteroid din centura principală cu numele lui Hell
  • Emiterea de către Cehoslovacia, cu ocazia aniversării a 250 de ani de la nașterea sa, a unei monede și a unei marci poștale cu numele lui Hell (1970)
  • Din 1894, o stradă din Viena se numește Hellgase
  • Din 2012, Observatorul Astronomic din Viena poartă numele lui Hell
  • În cimitirul de la Maria Ensersdorf din Austria Inferioară există un bust al lui Hell



[modifică] Bibliografie

  1. https://www.ubbcluj.ro/ro/structura/unitati/observatorul_astronomic/ consultat la 6 oct. 2023.
  2. https://www.lindahall.org/about/news/scientist-of-the-day/maximilian-hell// consultat la 6 oct. 2023.
  3. https://www.newadvent.org/cathen/07211a.htm/ consultat la 6 oct. 2023.