De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Date biografice

n. 09.01.1911, Paleu, jud. Bihor– d. 16.02.2006, Cluj-Napoca

Soprană

Lya Hubic s-a născut ca al unsprezecelea copil al familiei. Tatăl său a fost preot cu studii de teologie şi filosofie la Budapesta. Era şi profesor şi dirijor, cânta la vioară, iar în parohia sa de la Văşad a făcut un cor cu orchestră.

Lya Hubic a făcut şcoală stând la Notre Dame, la călugăriţe, până la 14 ani. A mers apoi la liceul românesc, la cursuri. Cât a stat la Notre Dame, o călugăriţă venită din străinătate i-a dat lecţii de muzică, lecţii de canto. Aşa a ajuns Lya la examenul de intrare la Conservator, la Cluj. A studiat la Academia de Muzică și Artă Dramatică din Cluj (1931-1936), secțiile canto și pedagogie, în clasa Lya Pop.

A fost prim solistă a Operei Române din Cluj. A debutat pe scena operei în rolul Musette din Boema de Puccini (1936). A cântat alături de Ana Roza Vasiliu, Aca de Barbu, Dan Bădescu, Petre Ștefănescu Goangă, Corneliu Fânățeanu, David Ohanesian etc. Până la retragerea din activitatea artistică (1967), Lya Hubic, supranumită privighetoarea Ardealului, a susținut peste 2.000 de spectacole. A fost invitată la Volksoper din Viena, Teatrul Balșoi din Moscova, la Praga, Bratislava, Brno, Pilzen, Cehoslovacia (1953,1962), la Cernăuți, Chișinău, Leningrad, Kiev, Tbilisi, Baku, Rîbonsk, Riazan, Harkov, Odessa, Budapesta, Sofia, Varna, Bulgaria. Într-un repertoriu care a însumat 46 de eroine titulare în genul operei şi operetei, soprana Lya Hubic a trecut cu lejeritate de la rolurile de coloratură la cele lirice şi dramatice. A realizat numeroase înregistrări radio și la Casa Electrecord, trei CD-uri cu arii și duete.

În paralel a fost conferențiar la Facultățile de Muzică din Cluj și Brașov.

Logodnicul ei a murit în război, iar ea nu s-a mai căsătorit niciodată, rămânând prizoniera marii sale iubiri.

A fost distinsă cu numeroase titluri, premii și decorații precum: Meritul Cultural (1946), Artistă emerită (1956), Premiul de Stat (1954), Ordinul Muncii, Steaua României în grad de cavaler (2002), Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, Cetățean de onoare al orașului Cluj-Napoca (1992) etc. A fost membru de onoare al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

În cadrul primei ediții a festivalului Oameni de aur ai operei, din 2003, Opera Națională Română Cluj-Napoca a instituit, în onoarea marii artiste, Trofeul Lya Hubic, care este decernat unor personalități de marcă ale scenei lirice clujene.

[modifică] Publicații

Curs teoretic de cânt (coautor);

[modifică] Roluri în spectacole (selectiv)

Nedda (Leoncavallo: Paiațe); Micaela (Bizet: Carmen); Olipia și Atonia (Offenbach: Povestirile lui Hoffman); Rosina (Rossini : Bărbierul din Sevilla); Norina (Donizetti: Don Pasquale); Lucia (Donizetti: Lucia di Lammermoor); Zelina (Mozart: Don Giovanni); Acrivița (Sabin Drăgoi: Kir Ianulea); Lakmé (Delibes: Lakmé); Regina nopții (Mozart: Flautul fermecat); Blonda (Mozart: Răpirea din Serai); Philina (Thomas: Mignon); Violettta Valéry (G. Verdi: Traviata); Gilda (G. Verdi: Rigoletto); Manon (Massenet: Manon); Mașenka (B. Smetana: Mireasa vândută); Liu (Puccini: Turandot); Hanna Galavari (Fr. Lehár: Văduva veselă); Arsena (J. Strauss: Voievodul țiganilor); Adela (J. Strauss: Liliacul); Cio-Cio-San (G. Puccini: Madame Butterfly).

[modifică] Bibliografie

  1. Clujeni ai secolului 20. Dicționar esențial. – Cluj-Napoca : Casa Cărții de Știință, 2000, p.148 ISBN. 973-686-102-3
  2. Legendele Clujului, coord. Ioan Silviu Nistor, Cluj-Napoca, Casa Cărții de Știință, 2010, p.78-79, ISBN 978-973-133-777-7
  3. Personalități clujene (1800-2007) : dicționar ilustrat/ Dan Fornade. – Cluj-Napoca: Casa Cărții de Știință, 2007, p.258. ISBN 978-973-133-101-0