De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Date biografice

Născut la 23 martie 1879, Paris - decedat la 20 februarie 1965, Paris. Medic, zoolog, entomolog și speolog francez, prieten și coleg al lui Emil Racoviță.

La Banyuls-sur-Mer, în sud-vestul Franței, Rene Jeannel l-a întâlnit pe Emil Racoviță în 1907, care era unul dintre directorii acestui laborator de cercetare biologică marină. În timpul războiului (1914-1918), R. Jeannel a lucrat ca medic de ambulanță, apoi ca lector la Facultatea de Științe din Toulouse.

Prietenia și interesele comune de cercetare l-au făcut pe savantul român Emil Racoviță, invitat ca profesor la nou-înființata universitate din Cluj, să-l propună și pe colaboratorul său francez pentru un post de profesor de biologie generală la Facultatea de Științe a Universității Daciei Superioare din Cluj. Alături de elvețianul Pierre-Alfred Chappuis și de Emil Racoviță, R. Jeannel ia parte, la Cluj, la înființarea, în 1920, a primului institut de speologie din lume, făcând din nou echipă cu Emil Racoviță, în calitate de director adjunct al acestuia. De asemenea, a contribuit substanțial la editarea revistei „Biospeologica”, care a dobândit rapid o reputație internațională.

În activitatea de cca zece ani petrecută ca profesor la Cluj, R. Jeannel a făcut observații și cercetări amănunțite asupra insectelor, în special asupra fluturilor, realizând o colecție impresionantă de coleoptere din jurul Clujului și a Bucureștiului. În urma explorării a sute de peșteri din Munții Apuseni și Carpații Meridionali, R. Jeannel și-a publicat rezultatele științifice în 19 volume ale „Buletinului Societății de Științe” din Cluj, editat în cadrul institutului condus de Racoviță. În același timp, a publicat pentru studenții săi români primul curs de Biologie generală, tradus în românește de Valeriu Pușcariu.

Prin numirea, în 1927, în funcția de director al vivariului din Jardin des Plantes din Paris și mai ales după numirea sa ca profesor la Muséum National d’Histoire Naturelle, în 1931, René Jeannel părăsește Clujul defintiv, continuându-și activitatea de cercetare în Franța, în România revenind doar ocazional pentru conferințe. În anul 2000, un bust al lui René Jeannel a fost ridicat în curtea Institutului de Speologie „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca.

A fost ales membru de onoare al Academiei Române, în 1939.

[modifică] Opera (selectiv)

  • Monographie des Bathysciinae (1924),
  • Monographie des Techinae (1926, 1927, 1928),
  • Faune cavernicole de la France (1926),
  • La genèse des faunes terrestres , Essai sur les problèmes biospeologique(1940),
  • Les fossiles vivantes des cavernes (1943),
  • La marche de l’Evolution (1950)

[modifică] Bibliografie

  1. Clujeni ai secolului 20: dicționar esențial. –Cluj-Napoca: Editura Casa Cărții de Știință, 2000, p. 162-163. ISBN 974-686-102-3
  2. https://www.britannica.com/science/biogeography/ consultat la 16 noi. 2022.
  3. https://ro.wikipedia.org/wiki/Ren%C3%A9_Jeannel /consultat la 16 nov. 2022.