De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Date biografice

Ștefan Kovacs s-a născut la Timișoara la 2 oct. 1920 și a decedat la 11 mai 1995, la Cluj-Napoca. A studiat la Liceul Comercial din Timișoara.

[modifică] Activitate

Ștefan Kovacs a fost fotbalist și antrenor, considerat cel mai mare antrenor român din toate timpurile, al patrulea antrenor din lume, conform unui sondaj realizat relativ recent. Activitatea de sportiv a început-o la clubul Atletic din Timișoara, apoi la C.A. Oradea, ajungând și la Olympique Charleroi din Belgia, între 1938-1941. Revenit în țară, a jucat pentru scurt timp la Ripensa și CFR Turnu Severin, iar apoi s-a stabilit pentru mai mulți ani la Cluj, jucând pentru echipele de aici: KAC, FERRAR, CFR și Universitatea. Între 1953-1959, Ștefan Kovacs a antrenat și echipa U Cluj, promovând-o între primele șase clasate din campionatul României. Din 1962, a lucrat la FRF, răspunzând de loturile B și de tineret, iar între 1965-1967 a fost antrenor secund al echipei naționale de fotbal a României. După un eșec usturător cu Elveția, în 1967, Ștefan Kovacs a fost înlocuit și a preluat echipa Steaua București, cu care a cucerit două campionate interne și trei Cupe ale României.

Consacrarea s-a ca mare antrenor s-a produs în 1971, în străinătate, unde a ajuns antrenor principal al echipei Ajax Amsterdam, cucerind două titluri de campioană și o Cupă în Olanda, două Cupe ale Campionilor Europeni, o Cupă Intercontinentală și Supercupa Europei, toate între 1971-1973. În palmaresul său de antrenor s-a mai numărat și un stagiu de trei ani ca director tehnic al Federației Franceze de Fotbal, de vicepreședinte al FRF, director tehnic al echipelor naționale, membru al Comisiei Internaționale a FRF, instructor FIFA.

Este autorul unui volum dedicat fotbalului, cu titlul Fotbal total și a primit distincția de „Antrenor Emerit” și pe cea de „Cetățean de onoare” al municipiului Cluj-Napoca.

[modifică] Bibliografie

  1. Alexe, Nicu (coord.) / Enciclopedia Educației Fizice și Sportului din România, vol. II. - București: Editura Aramis, 2002, p. 84.
  2. Fornade, Dan / Personalități clujene. Dicționar ilustrat (1800-2007). -Cluj-Napoca: Casa Cărții de Știință, 2007, p. 295.296.