De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Lista morţilor din matriculele bisericii evanghelice luterane din Cluj, 1793-1812 : Teză pentru Doctorat în medicină şi chirurgie prezentată şi susţinută în ziua de 20 ianuarie 1938/Walter Schobel. – Cluj : Tipografia „Universala” S.A. Cluj, 1938, 39 p.

Cazurile de deces cuprinse în matriculele bisericii evanghelice luterane din Cluj, sunt folosite de autor pentru a urmări cauzele de deces, care prezintă interes, aşa cum arată autorul în Introducere, din punct de vedere medico-istoric. Lucrarea cuprinde listele complete începând cu anul 1793, de când, în majoritatea cazurilor se notau şi cauzele de deces. Cum lipsesc date despre numărul credincioşilor luterani din anii respectivi, autorul nu a putut să facă o raportare a numărului de decese la cifra comunităţii evanghelice. Pe baza acestor liste, Walter Schobel a realizat o statistică a cauzelor de deces pe categorii de boli, şi o alta pe categorii de vârstă.

Alte aspecte de interes istoric, precum raportul dintre germani şi maghiari în biserica luterană, aşa cum subliniază autorul, nu a fost urmărită, dar materialul în sine se constituia într-o sursă de documentare pentru cercetări istorice ulterioare.