De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare
Volumul cuprinde o serie de scrieri ce urmăresc evocarea personalității complexe a Regelui Matia Corvin.

În deschiderea acestuia a fost publicat un poem scris de Jókai Mór cu prilejul dezvelirii plăcii comemorative de pe casa natală a lui Matia Corvin, din Cluj (Mátyás Király. Kolozsvári szülőháza emléktáblájának leleplezése alkalmára). Cu același prilej au fost redactate paginile omagiale dedicate de Hegedűs Sándor amintirii Regelui Matia (Mátyás Király emléke). În continuarea volumului, sunt incluse o serie de articole dedicate personalității lui Matia. Astfel, Kővári László semnează articolul Mátyas király kora (Epoca regelui Matia), Karácsonyi János este autorul articolului intitulat Mátyás király ősei (Străbunii Regelui Matia) iar Fraknói Vilmos al articolului Hunyady Mátyás egyénisége (Personalitatatea lui Matia de Hunedoara).

Urmează un studiu de geografie semnat de Laukó Albert, Európa Mátyás korában (Europa în vremea lui Matia). În continuare, alte studii sunt semnate de Benedek Elek (Mátyás és a nép = Matia și poporul), Kiss Lajos (Mátyás hadserege = Matia și poporul), Marczali Henrik (Mátyás és az alkotmány fejlődése = Matia și dezvoltarea constituției), Andrássy Gyula (Mátyás az igazságos = Matia cel drept), Csánki Dezső (Mátyás király pénzügyei = Regele Matia și finanțele).

Volumul continuă cu o serie de articole ce focalizează aspecte de politică externă, relații diplomatice etc.: Mátyás és a Nyugat (Matia și Vestul) de Zrinyi Miklós, Mátyás keleti politikája (Politica răsăriteană a lui Matia) de Kuun Géza, Mátyás király és az oláh vajdaság (Regele Matia și voievodatul român) de Jancsó Benedek, Mátyás király és az oroszok (Regele Matia și rușii) de Márki Sándor, Mátyás követei Perzsiában (Solii lui Matia în Persia) de Vámbéry Ármin, Mátyás király és a papság (Regele Matia și preoțimea) de Áldásy Antal, II Pius pápa és Mátyás király (Papa Pius al II-lea și regele Matia) de Pór Antal. Urmează un articol dedicat reginei Beatrix (Beatrix királynő) semnat de Berzeviczy Albert.

Aspecte ale culturii și educației în perioada regelui Matia sunt surprinse într-o altă serie de articole precum: Mátyás és a renaissance (Regele Matia și Renașterea) de Eugéne Müntz, Mátyás király könyvtára (Biblioteca regelui Matia) de Erdélyi Pál, Mátyás és a könyvnyomtatás (Matia și tipărirea de cărți) de Dézsi Lajos, Mátyás és az iskola (Matia și școala) de Békefi Remig și de același autor, Mátyás és a czisztercziek (Matia și cistercienii), Mátyás és Dante (Matia și Dante) de Cs. Papp József, Mátyás király és a latin költök (Matia și poeții latini) de Hegedűs István, Kőltészetünk Mátyás király idejében (Poezia în perioada regelui Matia) de Szilády Áron, respectiv Mátyás király a magyar költészetben (Regele Matia în poezia maghiară) de Versényi György, A magyar nyelv Mátyás korában (Limba maghiară în vremea lui Matia) de Imre Sándor, Az épitészet Mátyás király alatt (Construcțiile în timpul regelui Matia) de Pasteiner Gyula.

Regele Matia în viziunea unor personalități, dar și în creația populară sau artă sunt teme abordate în alte studii inserate în volum: Mátyás király a krajnai népköltészetben (Regele Matia în creația populară din Krajna) de Prém József, Bonfinius Mátyás királyról (Bonfinius despre regele Matia) de Zsilinszky Mihály, Heltai Gáspár Mátyás királyról (Heltai Gáspár despre regele Matia) de Török István, Zrinyi Miklós Mátyás királyról (Zrinyi Miklós despre regle Matia) de Széchy Károly, Mátyás a képzőművészetben (Matia în artă) de Ferenczi Zoltán.

Ultimele studii abordează legătura dintre regele Matia și Cluj: Mátyáskori emlékek az „Erdélyi Múzeum-Egylet” érem- és régiségtárában (Mărturii din perioada lui Matia în colecția de monede și antichități a „Societății Muzeului Ardelean”) de Pósta Béla, Mátyás király szülóháza (Casa natală a regelui Matia) de Szádeczky Lajos, A kolozsvári Mátyás – szobor története (Istoricul statuii lui Matia din Cluj) de Nagy Lajos, Kolozsvár kegyelete Mátyás király iránt (Respectul Clujului față de regele Matia) de Fekete Nagy Béla.

Volumul prezintă o legătură deosebită și este ilustrat cu 135 de desene în text și 12 fotografii de sine stătătoare. Sunt anexate și două hărți.