De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Date biografice

Ion Manta s-a născut la 29.12.1900, în comuna Găiceana, județul Bacău și a decedat la 19.12.1979, la Cluj-Napoca. A studiat la Liceul Internat din Iași (1919), apoi la Facultatea de Chimie și Chimie tehnologică din cadrul Universității din Iași, absolvite în 1922. A obținut o bursă de studii la Nancy, Franța, unde ș-ai susținut și teza de doctorat în Chimie.

[modifică] Activitate didactică și științifică

Reîntors în România, Ion Manta și-a început activitatea profesională la Liceul Militar și Școala Normală din Târgu Mureș, fiind în același timp și preparator onorific și director tehnic al unei fabrici de produse cosmetice din Franța. În 1929, a fost chemat la Cluj ca șef de lucrări la Institutul Farmaceutic și profesor de fizică și chimie la Seminarul Pedagogic Universitar (1934-1936). În 1933, Ion Manta a obținut o licență la Facultatea de Farmacie din Cluj. În anii următori, profesorul Ion Manta a urcat în ierarhia universitară, fiind numit profesor și șef al Catedrei de Chimie biologică (1937), dar și șef de secție al Filialei Cluj a Institutului de Cercetări Chimico-Farmaceutice.

În timpul războiului, Ion Manta a fost delegat să cumpere din Germania aparatură de laborator și echipamente spitalicești, fiind unul din motivele pentru care a fost arestat în 1949, dar reprimit la catedră în 1953, ca profesor consultant. Tot el este considerat a fi fost primul profesor român de biochimie la Facultatea de Medicină și Farmacie din Cluj, precum și întemeietorul biochimiei medicale didactice din România. În 1968, profesorul clujean a primit dreptul de a conduce doctorate, ca o încununare a întregii sale activități didactice și științifice.

A primit mai multe disticții și funcții în organisme științifice de prestigiu: Membru al Academiei de Medicină, vicepreședinte al Comisiei de biochimie a Academiei Române, Membru al Academiei de Științe din New York și al Societății franceze de biochimie.

[modifică] Opera

Ghid pentru analiza medicamentelor anorganice și organice, Metodele laboratorului clinic, Metode biochimice în laboratorul clinic, Biochimie medicală. La acestea se adaugă peste 200 de articole și studii, primele cursuri de biochimie medicală în limba română (1938, 1941), primul manual tipărit, la Sibiu (1945) și primele două manuale unice de specialitate (1965, 1968).

[modifică] Bibliografie

  1. Fornade, Dan / Personalități clujene. Dicționar ilustrat (1800-2007). -Cluj-Napoca: Casa Cărții de Știință, 2007, p. 335.
  2. Marin, Florea / Școala de farmacie clujeană. - Cluj-Napoca: Editura Medicală Universitară „Iuliu Hațieganu”, 2004, p. 123-125.